Poliklinika Eljuga - Teme

Poliklinika Eljuga - Teme

Zašto dolazi do nepravilnih i preobilnih krvarenja iz maternice i kada posjetiti liječnika

Jedan od najčešćih razloga posjeta ginekologu (oko 30 % ) su nepravilna krvarenja iz maternice.

Nepravilno krvarenje iz maternice će se prepoznati odstupanjem u učestalosti, volumenu i dužini trajanja materničnog krvarenja. Krvarenje može nastati između menstrualnih krvarenja ili pak biti obilno i dugotrajno menstrualno krvarenje, a može se javiti i nakon spolnog odnosa. Može doći i do izostanka menstrualnog krvarenja, a tada često (nakon izostanka menstruacije od nekoliko mjeseci) započne dugotrajno i voluminozno krvarenje koje se spontano ne zaustavlja.

Koliko traje uredan menstrualni ciklus?

Uredan menstrualni ciklus traje od 24 do 38 dana, a označava period od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana druge menstruacije. Ako je ciklus kraći ili duži može i predstavljati simptome bolesti rodnice, vrata maternice, maternice, jajnika ili poremećaje hormonalnog statusa. Nakon spolnog odnosa ne očekuje se krvarenje, a ako takva krvarenja nastanu nazivaju se kontaktna krvarenja i razlog su za posjet ginekologu. Uredna dužina menstrualnog krvarenja je 2 do 8 dana, ako traje kraće od 2 dana naziva se Hypomenorrhea, a duže od 8 dana Hypermenorrhea.

Više...
 

Dijagnostika i liječenje premalignih lezija vrata maternice

Rak vrata maternice može se spriječiti.

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40-59 i 80-84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III ) u dobi 30-34 godine. Najveći porast pojavnosti raka vrata maternice prisutan je u dobnim skupinama 20-35 godina. U Hrvatskoj još uvijek umire oko 100 žena godišnje od raka vrata maternice.
Najčešće, ako ne uvijek, rak vrata maternice uzrokovan je spolno prenosivim virusom koji se zove HPV ( humani papiloma virus ) visokog rizika. Faktori rizika za rak vrata maternice su i spolno prenosive infekcije i pušenje.
Predstadij raka vata maternice većinom nema simptome, dok uznapredovali najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Metode ranog otkrivanja raka vrata maternice su: papa test, HPV tipizacija, kolposkopija, biopsija i konizacija.

Više...
 

UTJECAJ COVID-19 INFEKCIJE NA REPRODUKCIJSKE FUNKCIJE I TRUDNOĆU

Nakon preboljele COVID-19 upale, žene opisuju produljene menstruacijske cikluse, promjene obilnosti i bolnosti menstruacije, a muškaraci poremećaje erekcije i ejakulacije. To su samo neki pokazatelji da virus može utjecati na funkciju reproduktivnih tikva.

Ulazne receptore (ACE-2)  za virus COVID-19 osim pluća, imaju srce, probavni trakt, jetra, bubreg, koža, ali i reproduktivna tkiva -  testis, epididimis, prostata, seminalne vezikule, jajovodi, jajnici (folikuli), uterus, endometrij te posteljica.  Oštećenja tkiva nastaju zbog poremećaja funkcije renin-angiotenzinskog sustava (RAS), oksidativnog stresa, stvaranja citokina, visoke temperature i psihičkog stresa.

Posljedice na reproduktivne organe mogu biti poremećaj sazrijevanja jajnih stanica i spermija, hormonska neravnoteža i otežana implantacija. Ulazni receptori su brojniji u muškaraca te se  može pojaviti smanjenje broja, pokretljivosti i morfologije spermija - uglavnom kod težih oblika bolesti.  Za oporavak stvaranja spermija potrebno je 3 – 4 mjeseca.

Više...
 

Molekularno profiliranje raka- Caris Molecular Intelligence®?

Caris Molecular Intelligence® (CMI) je usluga vodeće biotehnološko-znanstvene kompanije Caris Life Sciences namijenjena profiliranju raka na molekularnoj razini. Usluga kombinira najmodernije laboratorijske tehnike s klinički relevantnim podacima o farmakogenetskim biljezima (biomarkerima) što osigurava dodatnu pomoć liječniku prilikom izbora potencijalnog lijeka ili izbora najpogodnijeg kliničkog testiranja u koje bi se bolesnik mogao uključiti. CMI izvještaj se izdaje za svakog bolesnika individualno te pomaže liječniku u odabiru najučinkovitije terapije.

Uvođenjem ovog testa u našu Polikliniku postali smo prva Poliklinika koja nudi najsuvremeniji pristup u određivanju individualne terapije onkološkog bolesnika.

Više...
 

Varikozne vene

Venski sutav nogu se dijeli u tri međusobno povezana sustava. To su površinski venski sustav, duboki venski sustav i sustav perforatora koji ih povezuje.

Za uredan protok krvi iz nogu prema srcu potreban je sinkronizirani rad mišićne pumpe u nogama (mišići potkoljenice) koja potiskuje krv prema srcu i venskih zalistaka koji omogućuju protok krvi samo u jednom smjeru.

Više...
 

Kada je vrijeme za drugu trudnoću?

Nakon uredne trudnoće i porođaja rodničkim putem, preporučuje se barem jedna godina razmaka do sljedeće trudnoće, a nakon carskog reza barem 2 godine.

Iako se funkcija spolnih organa normalizira već prvih tjedana nakon poroda i trudnoća je moguća, potrebno je više mjeseci do godinu dana da se tijelo u potpunosti oporavi za sljedeću trudnoću.

Više...
 

Za koga je spirala (Intrauterini uložak) pravi odabir?

"Spirala" je visoko učinkovita i sigurna metoda kontracepcije bilo da se radi o IUD-u koji sadržava bakar (Cu-IUD) ili IUD-u koji otpušta hormon levonorgestrel (LNG-IUD).

Više...
 

4 problema zbog kojih žene najčešće idu ginekologu

Izostanak menstruacije, sumnja na trudnoću te pojačan iscjedak iz rodnice samo su neki od problema koje žene najčešće dovedu u ginekološku ordinaciju.

Više...
 

Zdjelična upalna bolest - upala gornjeg dijela spolnog sustava

Zdjelična upalna bolest (engl. Pelvic Inflammatory Disease -PID) je upala gornjeg dijela spolnog sustava pri čemu upala može zahvatiti jednu ili više sljedećih struktura – sluznica maternice, jajovode, jajnike, a u težim slučajevima i zdjelični dio potrbušnice.

Izvor upale su najčešće mikroorganizmi prisutni u rodnici koji se uzlazno šire prema jajovodima i jajnicima. Rjeđe upala nastane širenjem upale iz okolnih organa (slijepo crijevo, divertikul) te krvlju (tuberkuloza).

Više...
 

Upale rodnice - kako spriječiti i kako liječiti

Rodnicu vlaži sluz koju stvaraju žlijezde smještene u vratu maternice. Količina i izgled sluzi se mijenja tijekom menstruacijskog ciklusa pod utjecajem ženskih spolnih hormona.

Kako se približava ovulacija sluz je obilnija, vodenasta, prozirna i rastezljiva. Nakon ovulacije sluz postaje manje obilna, gušća i zamućenog izgleda.

Dakle, iscjedak iz rodnice je normalno manje ili više sluzav i bez mirisa.

Više...
 

Kako preživjeti prvi posjet ginekologu?

Prvi posjet liječniku može biti praćen nelagodom jer nepoznatoj osobi trebamo povjeriti informacije o vlastitom tijelu, navikama, ranijim bolestima, a naročito kada je riječ o najintimnijem dijelu - spolnim organima.

Velik broj mladih djevojaka dolazi po savjet u ginekološku ordinaciju i vrlo savjesno brine o svom spolnom zdravlju. Na žalost, postoji mnogo djevojaka koje zbog nedostupnosti korisnih informacija, stida ili nerazumijevanja okoline, ne znaju kako potražiti pomoć.

Strah se javlja kad je nešto novo i nepoznato, zato ću pokušati predočiti što djevojka može očekivati pri prvom posjetu ginekološkoj ordinaciji.

Više...
 

Digitalna kolposkopija - detaljan pregled vrata maternice

Kolposkopija je dijagnostički postupak kojim se nadopunjuje nalaz Papa testa kod sumnje na postojanje premalignih ili malignih promjena vrata maternice.

Premaligne promjene vrata maternice ili CIN-ovi (cervikalne intraepitelne neoplazije) te početni rak vrata maternice najčešće se ne vide prostim okom, te je potreban detaljan pregled vrata maternice i rodnice pod povećanjem i snažnim osvjetljenjem uz pomoć specijalnog pokretnog mikroskopa koji je smješten ispred rodnice (kolposkop).

Više...
 

12 važnih činjenica o hormonskoj kontracepciji

Hormonska kontracepcija je visokopouzdan način kontracepcije koji sprečava trudnoću u više od 99 % slučajeva.

Kod 20 % korisnica hormonska kontracepcija se prvenstveno preporučuje kao lijek:

 • kod endometrioze,
 • sindroma policističnih jajnika, liječenja akni i pojačane dlakavosti,
 • kao priprema za postupke potpomognute oplodnje,
 • za reguliranje smetnji vezanih uz menstruacijski ciklus - neredovita menstruacija, nepravilna krvarenja, PMS, bolne menstruacije, obilne menstruacije sa posljedičnom slabokrvnošću.
Više...
 

Upale mokraćnog mjehura kod trudnica

Najčešći uzročnici infekcija su bakterije porijeklom iz crijeva koje zbog kratke mokraćne cijevi u žena relativno lako dospijevaju u mokraćni mjehur. Oko 80 % infekcija uzrokovano je bakterijom Escherichia coli.

TRUDNOĆA POGODUJE NASTANKU UPALA MOKRAĆNIH PUTEVA NA VIŠE NAČINA:

 • hormon progesteron opušta mokraćne puteve te je usporen protok mokraće
 • kako fetus i maternica rastu  sve je veći pritisak na mokraćne puteve
 • obrambeni sustav trudnice također je izmijenjen
Više...
 

Može li se produljiti plodnost žene?

Tijekom plodnog razdoblja života bit će odabrano samo 400 – 500 najkvalitetnijih jajnih stanica koje će se ovulacijom osloboditi iz jajnika i biti spremno za oplodnju. Na žalost, svi preostali folikuli s jajnim stanicama podliježu tzv. atreziji (propadanju i razgradnji).

Da bi se ovulacija dogodila potrebna je vrlo precizna interakcija spolnih hormona (estrogena i progesterona), hormona hipofize (FSH i LH) i hipotalamusa (GNRH), ali i brojnih tvari koje se stvaraju i djeluju u samom jajniku.  

Na plodnost može utjecati i rad drugih žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem – štitnjača, nadbubrežna žlijezda, ali i masno tkivo koje nije samo čimbenik fizičkog izgleda već svojim hormonima utječe na funkcioniranje mozga i hipotalamusa, a time indirektno i jajnika.

Više...
 

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je složeni endokrinološko-metabolički poremećaj koji je dobio naziv zbog povećanih jajnika u kojima su prisutni brojni mali folikuli.
Iako je temeljni hormonalni poremećaj u jajnicima, u poremećaj je uključeno i funkcioniranje hipofize, nadbubrežne žlijezde te masnog tkiva što sve dovodi do metaboličkog i reprodukcijskog poremećaja.

Više...
 

Evo kako kontracepcijske tablete djeluju na tijelo žene

Kontracepcijskim tabletama unosimo u organizam zamjene za ženske spolne hormone (estrogen i progesteron) kako bi spriječili trudnoću. Istovremeno nove razine tih hormona u tijelu žene mogu uzrokovati neke popratne učinke.

"Mitovi" vezani uz kontracepciju su zapravo mogući popratni učinci hormona koji se primjenjuju u kontracepcijskim tabletama. Najčešće nuspojave su lakše prirode i javljaju se u svega 10 – 15 % korisnica (oskudna krvarenja, mučnina, napuhnutost).

Više...
 

Funkcionalne ciste na jajnicima - simptomi i liječenje

Funkcionalne ciste jajnika nastaju zbog hormonskih promjena u normalnim strukturama jajnika (folikuli, žuto tijelo, teka stanice) te se pojavljuju istoimene funkcionalne ciste - folikulinske, ciste žutog tijela, teka-luteinske ciste.

Ne radi se o tumorskim tvorbama, no obzirom da postoje i tumori cističnog izgleda, uvijek je potrebno praćenje.

Mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi žene, ali najčešće u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija - u adolescenciji  te  tijekom 5 godina prije menopauze.

Više...
 

OBAVEZAN TEKST ZA SVE TRUDNICE! Jedite kvalitetno za dvoje, ali ne dvostruko!

Trudnoća je “drugo stanje” mnogih fizioloških funkcija pa tako i metabolizma žene.

Majka i plod komuniciraju putem posteljice u kojoj se stvaraju brojni hormoni koji utječu na stalno prilagođavanje metabolizma majke potrebama rastućeg ploda (fetusa).

Možemo reći da plod i posteljica upravljaju fiziološkim funkcijama majke na način da štite plod od mogućeg nedostatka pojedinih hranjivih tvari neophodnih za normalan rast i razvoj. Ako majka ne unosi dovoljno pojedinih hranjivih tvari, najprije će se iscrpiti rezerve u njezinom tijelu, a potom će se mijenjati i metabolizam fetusa, što mu osigurava preživljavanje u nepovoljnim uvjetima, ali će imati štetne posljedice za dugoročno zdravlje djeteta.

Više...
 

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

Papa test je dio rutinskog ginekološkog pregleda. Obrisak spontano odljuštenih stanica vrata maternice, rodnice i sluznice vrata maternice, razmazuje se na stakalce i potom analizira pod mikroskopom u citološkom laboratoriju.

Papa test je bezbolan i lako izvodiv test i zato ga možemo primijeniti kod velikog broja žena.

Što nam pomaže otkriti Papa test?

Cilj primjene Papa testa je među ženama koje nemaju nikakve simptome, niti okom vidljive promjene, otkriti lezije koje prethode nastanku raka vrata maternice (tzv. premaligne ili preinvazivne lezije) te ih pravovremeno liječiti kako se zloćudna bolest ne bi niti razvila. Papa test nam također omogućuje da otkrijemo rak vrata maternice na samom početku kada je moguće potpuno izlječenje. Osim toga, Papa test pruža informacije i o prisutnosti upale te postojanju nekih spolno prenosivih bolesti.
Više...
 

Kako se pripremiti za prvi spolni odnos nakon poroda?

Nakon poroda se spolna želja kod većine žena javlja već za 3-4 tjedna, ali većina parova se odlučuje na spolni odnos nakon 7-8 tjedana.
 
Kako beba raste, postaje sposobnije za preživljavanje i žena se postupno opušta i ponovno postaje zainteresirana za intimniji odnos.
Više...
 

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom?

Kada se razgovara o seksualnim odnosima nakon poroda, obično se misli na posljedice vaginalnog poroda, no što je sa ženama koje su dijete na svijet donijele carskim rezom.
 
Kada je pravo vrijeme za prvi seksualni odnos nakon carskog reza, upitali smo ginekologinju Jadranku Belan Žuklić s Ginekološkog odjela bjelovarske Opće bolnice.
Više...
 

Znate li što je prirodna kontracepcija i kako se provodi?

Prirodne metode kontracepcije sve su popularnije među parovima koji ih koriste kako bi izbjegli neželjenu trudnoću bez korištenja kontracepcijskih sredstava. Koje sve metode postoje, kako ih primijeniti te koliko su pouzdane, pojašnjava dr.med., specijalist ginekologije i porodništva, Jadranka Belan Žuklić.

Više...
 

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

U ranoj trudnoći postoje nesigurni, vjerojatni znakovi trudnoće, koji mogu biti simptom i nekih drugih stanja, stoga se ne treba previše oslanjati na njih, ali ukoliko su prisutni, osobito u većem broju, mogu pobuditi sumnju u trudnoću.

Rani znakovi trudnoće različiti su kod žena

Izostanak/kašnjenje menstruacije vjerojatni je znak trudnoće, koji će kod većine žena pobuditi sumnju na trudnoću. Dvojbu oko trudnoće najbolje je riješiti rađenjem testa na trudnoću (određivanjem betaHCG u urinu ili krvi), te odlaskom na ginekološki pregled. Ukoliko se radi o trudnoći, test iz urina će biti pozitivan nakon izostanka menstruacije, dok će test iz krvi biti pozitivan ranije, već nekoliko dana nakon oplodnje.

Više...
 

Je li spirala najbolji oblik kontracepcije?

Spirala (IUD- intauterine device) je najdjelotvornija metoda kontracepcije. Njezina uspješnost ovisi o pravilnom postavljanju. Zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, spirala je izvrstan izbor kontracepcije.

Što je potrebno učiniti prije ugradnje spirale?

Spirala se preporučuje postaviti tijekom ili neposredno nakon menstruacije. Prethodno je potrebno učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test, uzeti anamnestičke podatke i po potrebi učiniti cervikalne briseve (ukoliko postoje znakovi infekcije ili je žena u većem riziku za spolno prenosive bolesti).

Više...
 

III. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međun. sudjelovanjem

U povodu obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, u organizaciji Klinike za ginekologiju KBC-a „Sestre milosrdnice“ i Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a 24. siječnja 2015. u hotelu Internacional u Zagrebu održan je 3. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međunarodnim sudjelovanjem.

Kompletan tekst o simpoziju iz časopisa Medix možete preuzeti ovdje.

Prilog preuzet uz odobrenje iz časopisa Medix br. 115/116, travanj 2015.

Više...
 

POROD I EPIDURALNA ANALGEZIJA – ŠTO SVE TREBA ZNATI I PITATI

Bol kod poroda smatra se jednom od najjačih boli.  Porod je kompleksan i individualan proces, a  želje žena za analgezijom su različite.

Idealna analgezija u porodu mora biti učinkovita i sigurna, s minimalnim utjecajem na napredovanje i ishod poroda i bez negativnih utjecaja na rodilju i novorođenče. Tim uvjetima za sada najbolje udovoljava epiduralna analgezija.

Više...
 

Fibroadenom

Što je fibroadenom ?

Dojke su sastavljene od lobulusa ili režnjića (žlijezda koje proizvode mlijeko ) i mliječnih kanala ( cjevčica koje odvode mlijeko do bradavice). Ove strukture bi trebale biti dominantna sastavnica dojke u mlađoj životnoj dobi, a manji dio popunjavaju masno i vezivno tkivo. Fibroadenomi se razvijaju iz lobulusa ili režnjića mliječnih žlijezda kao posljedica povećane osjetljivosti žljezdanog tkiva na ženski spolni hormon estrogen.
Fibroadenomi su benigni ( nemaligni ) tumori dojke koji su jako česti i što je najvažnije ne povećavaju rizik od razvoja raka dojke.

Više...
 

Ultrazvuk

Ultrazvuk ili ehosonografija je vrlo važna, bezbolna i bezopasna dijagnostička pretraga u kojoj se ne koristi ionizirajuće, tj. rtg zračenje (stoga se može opetovano ponavljati, bez štetnih utjecaja na organizam).

Pretraga se izvodi prvenstveno u ležećem položaju, uz nanošenje malih količina vodotopivog, prozirnog gela na kožu onog dijela tijela koji će se pregledavati (vrat, štitnjača, dojke, trbuh, testisi, limfni čvorovi itd.), uz obavljanje pregleda, na kožu prislonjenim, ultrazvučnim sondama.

Više...
 

LJETO I SPOLNO PRENOSIVE INFEKCIJE

Spolno prenosive infekcije razmjerno su češće tijekom ljetnih mjeseci

Ljeto je idelno vrijeme za odmor i razbibrigu.Tada smo na školskim i studentskim praznicima i najčešće na godišnjim odmorima.To je vrijeme kada zaboravljamo brige svakodnevice i obično se prepuštamo brojnim ljetnim radostima.U tim ljetnim mjesecima skloniji smo i opuštenijem spolnom ponašanju prilikom kojega i žena i muškarac razmjerno često priskrbi neželjenu spolno prenosivu infekciju.Da vam ljetni odmor ne ostavi gorku uspomenu neželjenih spolno prenosivih infekcija u ovome tekstu navest ćemo najčešće spolno prenosive infekcije i što je najvažnije načine kako se od njih zaštititi. Prevencija je uvijek najučinkovitija, a podrazumijeva odgovorno spolno ponašanje oba partnera.Ukoliko se takav oblik ponašanja ne događa, onda je najvažniji redoviti ginekološki pregled prilikom kojeg se mogu otkriti neželjene infekcije i pravodobno ih izliječiti kako bi se sačuvalo reprodukcijsko zdravlje žene i muškarca.

Više...
 

POLIKLINIKA ELJUGA - GINEKOLOGIJA / TRUDNOĆA

Trudnoća se računa od prvog dana zadnje menstruacije do punog termina od 40 tjedana.

Trudnoću djelimo na timestre:

I TRIMESTAR

od 1-15 tjedna trudnoće

II TRIMESTAR

  od 16-27 tjedna trudnoće

III TRIMESTAR

od 28-40 tjedna trudnoće

Najčešća pitanja koja se nameću kroz trudnoću:

Više...
 

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100. Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok u svijetu 40-ih godina prošloga stoljeća nije prihvaćena citodijagnostika, koja je omogućila smanjenje pobola i smrtnosti žena uz očuvanje kvalitete života.

Više...
 

Priprema za color doppler preglede

 • Dan prije pretrage može se pojesti lagani doručak (čaj, kruh, dvopek, lagani namaz)
 • Dan prije lagani ručak (ne jesti hranu koje stvaraju plinove, npr. svježe voće i povrće, mahunarke i grah i ne piti gazirana pića odnosno mineralnu vodu)
 • Dan prije lagana večera
 • Na dan pretrage ujutro oko 10 sati dvopek popiti 1-2l  lagano zaslađenog čaja kroz sat vremena
 • Natašte do termina pretrage
 • Pacijentima koji boluju od inzulin ovisnog dijabetesa termin pretrage će se maksimalno prilagoditi prehrambenim pravilima.

*Ukoliko se radi color doppler renalnih arterija pacijent ne smije jesti 8h prije pregleda.

 

Rak dojke

Nekontrolirani rast stanica rezultira pojavom TUMORA.

Nažalost, ne znamo RAZLOG koji navodi stanicu da se ‘otme‘ kontroli. Neki tumori dojke (od 5-10 %) nastaju zbog oštećenja GENA,a neki pak zbog vanjskih čimbenika. RAK dojke najčešći je tumor u žena. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi (Čak i mlađih od 30 godina). Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u POČETNOJ fazi.

Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva dok je 5 godišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata.

Više informacija o raku dojke možete pročitati u knjižici ZNANJEM PROTIV RAKA DOJKE koju je izdala Hrvatska liga protiv raka.

Više...
 
Poliklinika Eljuga
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga