Mamografija

Mamografija

Što je mamografija?

Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rendgenskom uređaju koji se zove mamograf, a služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom mamografske slike. Zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti mamografija je još uvijek zlatni standard u otkrivanju raka dojke.

Pri mamografiji žene su izložene veoma malim dozama radijacije, no rizik je daleko manji od koristi koji mamografija može pružiti. Naime uz veoma mali rizik da mamografija stvarno izazove neki maligni poremećaj, žena dobiva potencijalni korist otkrivanja ima li već bolest i to u stadiju koji se lako i uspješno liječi.

Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena. Oko 850 žena na godinu umre od raka dojke i da su to uglavnom žene s rakom koji je u trenutku postavljanja dijagnoze već bio proširen izvan dojke. Zato je mamografija pregled koji život znači.

 

Vrste mamografije

Mamografski pregled se upotrebljava u više različitih slučajeva: kao klinička mamografija - u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza, mamografija za rano otkriće raka dojke - u dijagnostici klinički okultnog karcinoma i kao screening mamografija - metoda probira.

Razlikujemo više vrsta mamografije:

  • Galaktografija
  • Obična mamografija
  • Digitalna mamografija
  • Tomosinteza (3D mamografija)
  • MR-mamografija (MRM)
  • Scinti-mamografija
Više...
 

Mamografski pregled život znači

Samo tjedan dana nakon objave medicinskog članka “Mamografija pod upitnikom” u Glasu Koncila broj 50, od 13. prosinca 2009. g. dobili smo prve negativne rezultate. Neke žene odbijaju ići na mamografiju. Posljedica takve loše odluke naravno najviše su svjesni liječnici koji svakodnevno rade u ambulantama za bolesti dojke i provode sve potrebne preglede dojki kako bi bili što precizniji u procjeni zdravlja dojki. Ponekad ni sve učinjeno nije dostatno za donošenje prave odluke pa presudnu ulogu odigra iskustvo liječnika i njegova intuicija…

Više...
 

Dijagnostičke metode za otkrivanje raka dojke

Postoji više metoda za otkrivanje raka dojke...

Česte metode su samopregled dojki, klinički pregled i palpacija dojki, ultrazvučni pregled i mamografija a one rjeđe su magnetna rezonancija (MR), kompjuterizirana tomografija i scintigrafija.

Ovdje ćemo ih nabrojati i ukratko opisati:

Više...
 

O mamografiji

Mamografija se preporučuje kao metoda ranog otkrivanja, njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovita primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina, a prema nekim podacima njezina podjednaka korisnost može se očekivati i u žena u dobi između 40. i 50. godine života.

Osnovni preduvjet mamografskog pregleda svakako je kvalitetan mamografski uređaj, potom tehnički dobro provedeno snimanje, razvijanje slika na kvalitetnim filmovima i nezaobilazna sposobnost liječnika da precizno interpretira mamografsku sliku.

Dakle, nije dovoljno učiniti mamografiju, nego valja učiniti kvalitetnu mamografiju. Zato u Poliklinici Eljuga osobito pazimo na sklad između stručnog tima koji sudjeluje u mamografskom snimanju i kvalitete uređaja i opreme na kojem se snimanje obavlja vrsni stručnjaci i suvremeni uređaji.

Više...
 
DIJAGNOSTIKA BOLESTI DOJKE
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga