Poliklinika Eljuga - Teme

Evo kako kontracepcijske tablete djeluju na tijelo žene

Kontracepcijskim tabletama unosimo u organizam zamjene za ženske spolne hormone (estrogen i progesteron) kako bi spriječili trudnoću. Istovremeno nove razine tih hormona u tijelu žene mogu uzrokovati neke popratne učinke.

"Mitovi" vezani uz kontracepciju su zapravo mogući popratni učinci hormona koji se primjenjuju u kontracepcijskim tabletama. Najčešće nuspojave su lakše prirode i javljaju se u svega 10 – 15 % korisnica (oskudna krvarenja, mučnina, napuhnutost).

Spolni hormoni i njihov utjecaj

Spolni hormoni koji se osim u jajnicima proizvode u određenim količinama i u drugim organima, prije svega u nadbubrežnoj žlijezdi, masnom tkivu i mozgu, imaju brojne učinke ne samo na spolnu funkciju već i na funkcioniranje drugih organa.

U mozgu utječu na koncentraciju, pamćenje, raspoloženje, spolnu želju; utječu na metabolizam šećera, masti, proteina i minerala; kvalitetu kože i kose; kvalitetu kostiju i krvnih žila, itd.

Popratni učinci kontracepcijskih tableta

Mogući učinci su kombinacija individualnih tjelesnih funkcija pojedine osobe i odabranog preparata.

Gestageni osim progesteronskog učinka imaju i različit utjecaj na metabolizam šećera, masti i minerala te učinak sličan učinku androgena (muških spolnih hormona).

Obzirom da nam na raspolaganju stoji 15-ak preparata, za svaku ženu će se individualno odabrati onaj koji će njoj najbolje odgovarati.

Ako žena ima sklonost osteoporozi, smanjenu spolnu želju ili primjećuje oslabljenu koncentraciju i pamćenje, liječnik će preporučiti preparat sa gestagenom koji ima izraženiji androgeni učinak. Istovremeno se takav preparat neće preporučiti ženama sa smanjenim podnošenjem šećera ili povišenim mastima.

Ponekad se može javiti pojačan apetit, ali kontracepcijske tablete nisu izravan uzrok debljanja. Neki preparati mogu dovesti do blažeg zadržavanja vode u tijelu što izaziva dojam debljanja, ali s vremenom bi taj učinak trebao nestati ili se može pokušati s drugim preparatom.

Ako pacijentica ima izraženije dlačice na licu i tijelu, odabrat će se preparat sa gestagenom koji djeluje suprotno androgenima, ali kao popratni učinak može se pojaviti smanjena spolna želja.

Dokazano je da kontracepcijske tablete smanjuje simptome PMS-a (emocionalna labilnost, razdražljivost...) te u nekim slučajevima poboljšavaju depresivna stanja. Dakle, primjena bi trebala poboljšati, a ne pogoršati raspoloženje ili se može isprobati drugi preparat.

Kontracepcijske tablete vrlo učinkovito sprečavaju trudnoću, ali nikako ne sprečavaju spolno prenosive infekcije (Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma, HPV, HSV, HIV...). Stoga je i uz primjenu tableta potrebno odgovorno spolno ponašanje te primjena kondoma kao zaštite od spolno prenosivih bolesti kod osoba koje nemaju stalnog partnera.

Znate li što je prirodna kontracepcija i kako se provodi?

Je li spirala najbolji oblik kontracepcije?


Piše: Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalist ginekologije i porodništva

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga