Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva

Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva

Sonohisterografija

Sonohisterografija (SIS- Saline Infusion Sonography) je ultrazvučna pretraga slikovnog prikaza šupljine maternice koja se koristi za dijagnozu promjena unutar maternice i na sluznici maternice. Najčešće se koristi prilikom traženja uzroka abnormalnog krvarenja iz maternice.

Tijekom SIS-a kontrastno sredstvo, fiziološka otopina (3-5 ml), ubrizgava se u maternicu putem vrlo tankog katetera, dok se ultrazvuk koristi za vizualizaciju šupljine maternice. Ubrizgavanjem fiziološke otopine unutar šupljine maternice razmiču se zidovi maternice i tako se, inače, virtualni prostor šupljine maternice pretvara u pravi prostor i prikazuju se strukture unutar maternice.

Više...
 

Ultrazvučna prohodnost jajovoda

HyCoSy (Hysterosalpingo contrast sonography)


Test prohodnosti jajovoda preporučit će se ženama koje nisu ostvarile trudnoću u godinu dana neštićenih odnosa.  

UZV test prohodnosti jajovoda i sonohisterografija ( SIS ), a u anglosaksonskoj literaturi histerosalpingo- contrast- sonography,  izvodi se pregledom s  vaginalnom ultrazvučnom sondom kada se nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva ( fiziološka otopina ili pjena )  kroz tanki kateter ( 1 do 2  mm promjera ) unutar šupljine maternice prikazuje oblik šupljine maternice, a  prolaskom kontrasta kroz jajovode utvrđuje se prohodnost jajovoda. Ukoliko je nakon ispuštanja kontrasta u maternicu i prolaska kontrasta kroz jajovode prisutna slobodna tekućina u trbušnoj šupljini, a koja prije pretrage nije bila prisutna, prohodnost jajovoda je sa velikom  sigurnošću utvrđena.

Više...
 

Ginekološki pregled s Papa testom

Ginekološki pregled s Papa testom

Nakon raka dojke, rak vrata maternice najčešća je maligna bolest žena, karakterističan za mlađe dobne skupine, odnosno češći u spolno aktivnijih žena.

Idealno bi bilo kad bi svaka žena jednom na godinu obavila ginekološki pregled i Papa-test, najvažniju pretragu u prevenciji raka vrata maternice, čija redovita primjena smanjuje rizik umiranja od ovog karcinoma za 90%.

Ginekološki se pregled obavlja na posebnom ginekološkom stolu na kojem je pacijentica u ležećem položaju s nogama savijenim u kukovima i razmaknutim u koljenima. Pregled je kratak i bezbolan, a uključuje promatranje rodnice i vidljivog dijela vrata maternice u spekulima (ginekološka zrcala).

Više...
 

Ultrazvučni pregled vaginalnom ili abdominalnom sondom

Ultrazvučni pregled vaginalnom ili abdominalnom sondom

Ultrazvučni pregled bilo abdominalnom ili pak vaginalnom sondom dio je kompletnog redovitog ginekološkog pregleda. Obavlja se poluzakrivljenom abdominalnom sondom položenom na trbuh ležeće pacijentice s punim mokraćnim mjehurom ili valjkastom transvaginalnom sondom uvedenom u rodnicu uz prazan mokraćni mjehur.

Koristi se kako u ginekologiji tako i u porodništvu.

Transvaginalnim pregledom analizira se normalna zdjelična anatomija: veličina, oblik i ehosoničnost maternice, debljina i izgled sluznice maternice, veličina, položaj i izgled jajnika, eventualno prošireni jajovodi te dno zdjelice.

U obradi steriliteta ultrazvukom se prati ovulacija i sluznica maternice kao priprema za potpomognutu reprodukciju. Ultrazvuk omogućava ranu detekciju intrauterine trudnoće, praćenja rasta i razvoja fetusa. Osim procjene bebina zdravlja ultrazvuk omogućava pažljivo promatranje posteljice, razine plodnje vode i grlića maternice.

 

Transvaginalni Color Doppler

U odnosu na vrat maternice ništa manji problem nisu ni zloćudne bolesti drugih dijelova reproduktivnog sustava žene, osobito trupa maternice i jajnika.

Rak jajnika je jedan od najzloćudnijih tumora uopće, za koji prema dosadašnjim spoznajama ne postoji ni jedan poseban način sprječavanja njegova razvitka i za koji, na žalost, nema djelotvorne prevencije.

Njegovo liječenje ovisi ponajprije o stupnju proširenosti bolesti.

Više...
 

4D ultrazvuk

Četverodimenzionalni ili “dinamičan” 3D ultrazvuk najnovija je generacija ultrazvučnih aparata vrlo visoke rezolucije i vrlo velikih mogućnosti. Za sada mu je primjena uglavnom u trudnica izmedju 21. i 28. tjedna trudnoće.

Analizira morfologiju lica, ekstremiteta, stopala i šaka te prati fiziologiju pokreta i mimiku ploda. Višestruko se povećava vjerojatnost preciznog utvrđivanja abnormalnosti razvoja ploda, osobito u rizičnim trudnoćama, kao i praćenje ponašanja i navika djeteta prije rođenja o čemu se do sada jako malo znalo.

Više...
 

Kolposkopija

Kolposkopija

Zahvaljujući činjenici da je vrat maternice organ koji je lako dostupan oku pretraživača, svjetski poznati ginekolog Schivartche znao je tvrditi da vrat maternice sam pokazuje svoje bolesti, samo ih treba znati vidjeti.

Vrat maternice promatra se kolposkopom, pokretnim uređajem koji uvećava i osvjetljava vidno polje.

Primjenjuje se nakon abnormalnog Papa-testa i u rukama iskusnih ginekologa - kolposkopičara koji rade u našem ginekološkom timu može odrediti koje će se bolesnice dalje samo kontrolirati, a kojim je ženama nužan daljnji dijagnostičko-terapijski postupak.

 

Tipizacija HPV-a

Dokazana je izravna povezanost raka vrata maternice i humanog papiloma virusa, tzv. HPV-a, osobito tipova visokog rizika 16 i 18. Danas zapravo vrijedi pravilo: nema raka vrata maternice bez infekcije HPV-om.

Za taj virus nema pravog lijeka, iako su veliki uspjesi postignuti primjenom vaginaleta interferona i u zadnje vrijeme pronalaskom cjepiva. Najugroženija skupina žena su adolescentice koje dolaze u dodir s virusom preko zaraženog partnera. Njihov nepripremljeni epitel vrata maternice reagira prvo upalom, a zatim se mijenja prema početnim stadijima raka.

Upravo upalne i druge abnormalne promjene na stanicama otkrivaju se Papa-testom i tako indirektno upućuju na prisutnost ove infekcije. Sam virus dokazuje se postupkom tzv. genotipizacije. U Poliklinici Eljuga osobitu pozornost posvećujemo valjanom uzimanju Papa testa i pravodobnoj primjeni tipizacije HPV-a kako bi se promjene otkrile u što ranijoj fazi, što ženi omogućuje poštedno, jednostavno i učinkovito liječenje.

 

Tipizacija klamidije trahomatis

I mnoge bakterijske infekcije čest su nalaz kod ginekološkog pregleda. Svaka od njih ima svoje specifičnosti, a posebno mjesto zauzima Klamidija trahomatis, bakterija koja se dijagnosticira uzimanjem brisa vrata maternice i kultiviranjem na hranjivoj podlozi.

Ova je infekcija u stalnom porastu, a pojavljuje se u sluznici maternice i jajovoda i čest je uzrok neplodnosti žene, izvanmaternične trudnoće. Uzročnik može biti i spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja Stoga je izolacija ove bakterije sastavni dio obrade neplodnosti koju provodimo u našoj Poliklinici.

Oba partnera liječe se antibiotikom. Kontrolni cervikalni bris potrebno je uzeti tri tjedna nakon provedene terapije.

 

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)

Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice. Dijagnoza se postavlja retrogradno nakon perioda od 6 do 12 mjeseci izostanka krvarenja. Prosječno se javlja između 45 i 50 godine života.

Klimakterij je životno razdoblje žene u kojem se postupno gasi te potpuno prestaje hormonska aktivnost jajnika. Postupno se javljaju i klimakterične tegobe zbog kojih se većina žena i javlja ginekologu.

Valovi vrućine i znojenja javljaju se u više od 75% žena te ozbiljno narušavaju kvalitetu života. Žena je emocionalno labilna, česte su promjene raspoloženja, tjeskoba i depresija. Koža postaje tanka, suha, nokti krhki. Suhoća rodnice uzrokuje bolne odnose, češće su recidivirajuće uroinfekcije. Kosti postaju krhke i lako lomljive, raste pojavnost infarkta i moždanog udara u žena.

Dužnost je svakog ginekologa da eventualno prevenira sve te promjene te da svaku ženu upozna s prednostima i nedostacima hormonskog nadomjesnog liječenja.

Više...
 

Test na trudnoću

Kod izostanka krvarenje od svega nekoliko dana, kada je još nemoguće trudnoću detektirati ultrazvukom, za potvrđivanje trudnoće koriste se test trake za urin koje reagiraju već na vrlo malu koncentraciju betaHCG - hormona trudnoće. Takav pozitivan test treba za nekoliko dana potvrditi ultrazvučnim pregledom kojim se potvrđuje intrauterina trudnoća tj. trudnoća u maternici jer test na trudnoću će biti pozitivan i u slučaju vanmaternične trudnoće.

 

Ultrazvuk rane i uznapredovale trudnoće

Ultrazvuk rane i uznapredovale trudnoće

Prvi znakovi uredne intrauterine trudnoće ultrazvukom se mogu vidjeti već nakon kašnjenja krvarenja od svega tjedan dana. Tada se u materištu prikazuje tek gestacijska vrećica u kojoj se još ne vidi plod. Kontrolom nakon još tjedan dana treba se vidjeti zametak s pozitivnom cirkulacijom.

Redovitim ultrazvučnim pregledima prati se rast i razvoj ploda, količina plodnje vode te stanje posteljice. U tijeku uredne trudnoće, tj. trudnoće bez komplikacija preporuča se učiniti 4-5 ultrazvučnih pregleda.

 

Color Doppler vitalnih organa ploda

U slučaju komplikacija u trudnoći, zastoja rasta ploda, insuficijencije posteljice preporuča se učiniti obojeni dopler vitalnih organa ploda na temelju čijih vrijednosti se može utvrditi stupanj ugroženosti ploda, te prema tome eventualno ranije završiti trudnoću, bilo provokacijom poroda ili carskim rezom.

 

Ciljana biopsija s PHD-om

Patološki nalaz PAPA testa, CIN II i CIN III, nakon isključivanja i ev. liječenja bakterijske infekcije, zahtjeva daljnju obradu. Nakon prethodno učinjene kolposkopije, kojom lokaliziramo promjene, potrebno je učiniti ciljanu biopsiju i ekskohleaciju grlića maternice.

Zahvat se izvodi ambulantno uz prethodnu lokalnu analgeziju. Dobiveni materijal se šalje na patohistološku analizu, koja će potvrditi ili opovrgnuti nalaz PAPA testa te nam tako dati smjernice o daljnjem postupku. Ukoliko se zahvat adekvatno izvede, a promjene su lokalizirane, tada biopsija ima i svoju terapijsku vrijednost. Nakon biopsije potrebno je ponoviti nalaz PAPA testa za 2 mjeseca.

 

Frakcionirana kiretaža s PHD-om

Citološka i patohistološka analiza sluznice vrata i trupa maternice koja se dobije postupkom kiretaže posljednji je postupak koji nam govori o prisutnosti maligne bolesti u maternici, a koje također provodimo u našoj ustanovi. Naravno, uz sumnju na malignu bolest i drugi poremećaji i stanja kao što su nepravilna i obilna krvarenja, također su indikacija za ovaj dijagnostičko-terapijski postupak.

Ako sam zahvat nije i dostatna terapijska mjera koju možemo pružiti u okviru mogućnosti naše Poliklinike, pomoć pri nastavku liječenja u nekoj od bolničkih ustanova dio je naše trajne skrbi za svaku pacijenticu.

 
GINEKOLOGIJA I PORODNIŠTVO
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga