Poliklinika Eljuga - Teme

Varikozne vene

Venski sutav nogu se dijeli u tri međusobno povezana sustava. To su površinski venski sustav, duboki venski sustav i sustav perforatora koji ih povezuje.

Za uredan protok krvi iz nogu prema srcu potreban je sinkronizirani rad mišićne pumpe u nogama (mišići potkoljenice) koja potiskuje krv prema srcu i venskih zalistaka koji omogućuju protok krvi samo u jednom smjeru.

Varikozne vene

Varikozne vene su proširene i izvijugane površinske vene na nogama koje nastaju kada se poremeti normalan protok krvi u venama, a uzrok je oštećenje zalistaka.

Varikozne vene nisu samo estetski problem, već mogu uzrokovati niz zdravstvenih tegoba, a najčešće su osjećaj težine i umora u nogama, svrbež, pečenje, noćni grčevi te otok nogu. S vremenom dolazi do razvoja smeđih mrlja na koži, stanjivanja kože, a u najtežim slučajevima i do otvaranja rana na koži (ulkusa) koji otežano i dugotrajno cijele.

LIJEČENJE VARIKOZNIH VENA

U usporedbi s klasičnom kirurškom operacijom (tzv. „stripping“) pri kojoj se varikozne vene izvlače iz noge, modernim minimalno-invazivnim metodama liječenja se unutarnji sloj vena (endotel) oštećuje termalnim, kemijskim ili mehaničko-kemijskim sredstvima nakon čega u proširenim venama prestaje protok, krv se preusmjerava u zdrave vene, a proširene vene tijelo s vremenom apsorbira i pretvara u vezivno tkivo.

Mehaničko-kemijska ablacija (FLEBOGRIF) predstavlja najmoderniju metodu liječenja proširenih vena koja za razliku od laserske ili radiofrekventne ablacije zahtjeva samo lokalnu anesteziju. Pod kontrolom ultrazvuka se, nakon uboda tankom iglom, u glavnu proširenu venu uvodi kateter koji na vrhu sadrži malene savitljive žice čija je svrha oštećenje unutarnjeg sloja vene. Istodobno se kroz kateter kontrolirano injicira sklerozacijsko sredstvo (pjena). Ova metoda omogućuje vrlo brz oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima.

Varikozne vene

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga