Poliklinika Eljuga - Teme

POLIKLINIKA ELJUGA - GINEKOLOGIJA / TRUDNOĆA

Trudnoća se računa od prvog dana zadnje menstruacije do punog termina od 40 tjedana.

Trudnoću djelimo na timestre:

I TRIMESTAR

od 1-15 tjedna trudnoće

II TRIMESTAR

  od 16-27 tjedna trudnoće

III TRIMESTAR

od 28-40 tjedna trudnoće

Najčešća pitanja koja se nameću kroz trudnoću:

PREHRANA U TRUDNOĆIPREHRANA U TRUDNOĆI:

  trudnoća iziskuje kvalitetnu i dobro reguliranu prehranu jer povećava se potreba organizma za hranom, ali to nikako ne znači jesti za dvoje! Dnevni kalorijski unos hrane ne treba biti veći od 500 kalorija, a to je samo jedna jabuka ili jogurt više. Idealni dobitak na tjelesnoj težini je između 9-12 kilograma. Savjetuje se piti dovoljno tekućine, oko 2 litre dnevno i to najbolje vode, jer ostala pića sadrže šećere koji izazivaju nepotreban unos kalorija.

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI:

nije kontraindicirano, već se preporuča umjerena svakodnevna tjelovježba tipa pilates, lagana gimnastika, šetnja, plivanje. Sauna se preporuča nakon 12 tjedna trudnoće.

ALKOHOL U TRUDNOĆI:

  Ne, jer utječe na razvoj ploda.

PUŠENJE U TRUDNOĆI:

  Ne, savjetovati obavezan prestanak pušenja ukoliko trudnica puši.

DROGA U TRUDNOĆI:

  Ne, ukoliko postoji ovisnost, potrebno je započeti liječenje pod stručnim nadzorom.

UPOTREBA KREMA, PREPARATA ZA NJEGU i OSTALIH KEMIKALIJA U TRUDNOĆI.

U trudnoći se savjetuje upotreba preparata za njegu na prirodnoj bazi koje možete naći u ljekarni. Ukoliko želite koristiti neke druge preparate, dobro provjerite sastojke od kojih su napravljeni i kako utječu na plod. Ako farbate kosu, koristite prirodne boje. U kućanstvu izbjegavajte upotrebu agresivnih kemikalija, koristite preparate na prirodnoj bazi te obavezno koristite zaštitnu odjeću i rukavice.

VOŽNJA AUTOM U TRUDNOĆI:

Trudnica može voziti auto, s obavezom upotrebom sigurnosnog pojasa ( čak i u visokom stupnju trudnoće)!

TRUDNOĆA I LJETOVANJE

PUTOVANJE ZRAKOPLOVOM:

U prva dva trimestra trudnica može putovati zrakoplovom ukoliko let ne traje duže od 8h (mogućnost venske staze). Neke aviokompanije odbit će (ili tražiti posebno odobrenje ginekologa ) prijevoz trudnice u trećem trimestru trudnoć zbog mogućnosti prijevremenog poroda. Stoga prije puta raspitajte se kod nadležne zrakoplovne tvrtke o uvjetima putovanja. U slučaju komplikacija u trudnoći prije putovanja potreno se savjetovati sa svojim ginekologom.

ODLAZAK U SOLARIJ:

Solarij se ne preporučuje u trudnoći jer podiže tjelesnu temperaturu. Ne koristiti solarij kao dobru pripremu za plažu.

BETA KAROTEN I TAMNJENJE KOŽE:

Uzimanje beta - karotena iz kojeg nastaje vitamin A, u trudnoći može izazvati u većim količinama opasne posljedice na plod. Vitamini iz ekološki uzgajanog voća i povrća su najpoželjniji.

TRUDNOĆA I LJETOVANJE:

Prije samog odlaska na ljetovanje preporuča se napraviti pregled kod svog ginekologa. Polazak na put planirajte tijekom jutranjih ili večernjih sati, vozite se u ugodno klimatiziranom vozillu ili ukoliko niste u mogućnosti izbjegnite vožnju sredinom dana kada je najtoplije.

SUNČANJE:

ponajprije je štetno za trudnicu. Izloženost UV zračenju izaziva starenje kože, nastajanje opeklina, oštećenje kože, a može izazvati nastanak kožnih tumora. Stoga ne izlažite se suncu između 10-16 sati, koristite kreme za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, čak i kada ste u hladu. Sportske aktivnosti poput plivanja su vrlo koristne. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine, prvenstveno vode.

PROBAVNE TEGOBE U TRUDNOĆI

PROBAVNE TEGOBE U TRUDNOĆI:

Mučnina i povraćanje tijekom prvih mjeseci trudnoće javljaju se u 40-70% trudnica. Često je mučnina prvi znak koji ukazuje na trudnoću. Ove tegobe sigurno nisu ugodne , ali smatraju se znakom urednog napredovanja trudnoće odnosno ukazuju na porast humanog korionskog gonadotropina (HCG) koji djelujući na hipotalamus u mozgu i izaziva mučninu. Mučnina i povraćanje mogu se pojaviti u blagom, umjerenom, ali i teškom obliku koji zahtjeva hospitalizaciju.  Blaži oblici, najčešće jutarnje mučnine i povraćanje koje nije više od 3 puta dnevno, ne zahtjevaju posebno liječenje. Potrebno je paziti na prehranu, uzimati više manjih obroka te piti dovoljno tekućine . U samom početku trudnoće probavni poremećaji ne nastaju zbog veličine maternice koja je još mala, već zbog hormona. Početkom drugog tromjesječja tijelo majke se već naviklo na hormonske promjene zbog čega mučnine nestaju. No nazočnost sve većeg djeteta počinje pritiskati želudac ometajući probavu.Udevetom mjesecu dijete zauzima čitavu maternicu koja je maksimalno rastegnuta i pritišće želudac prema prsištu. Nakon obroka želudac se teže prazni te se kiseli sadržaj potiskuje prema jednjaku i ždrijelu i nastaje refluks i žgaravica. Stoga pazite na prehranu, jedite i pijte umjereno.

URINARNE INFEKCIJE U TRUDNOĆI:

  Na početku trudnoće javlja se učestalo mokrenje zbog pritiska povećane maternice na mokraćni mjehur. Rastom maternice i izlaskom iz male zdjelice, pritisak na mokraćni mjehur se smanjuje, te navedene tegobe se smanjuju. OD 16-36 tjedna….

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga