Poštedni kirurški zahvati

Biopsija

Biopsija

Biopsija je zahvat kojim se podrazumijeva uklanjanje tkiva iz dojke za koje pretpostavljamo da je dobroćudnog (fibroadenom) ili sumnjivog karaktera (razne proliferacije s atipijama, mikrokalcifikati, sumnja na početni karcinom dojke). Postupak biopsije stoga može biti dijagnostički ili terapijski (nakon vađenja promjene nisu potrebni nikakvi dodatni zahvati već samo praćenje).

Kako bi bili sigurni da ćemo uzeti uzorak s točno određenog mjesta u dojci, koristimo se suvremenim načinima obilježavanja te promjene. Vaš liječnik u dogovoru s kirurgom odlučiti će da li je potrebno obilježavanje iglom pod kontrolom ultrazvuka ili mamomata ili je dovoljno obilježavanje bojom. U određenim slučajevima možemo se koristiti i intraoperacijskim ultrazvukom.

Poliklinika Eljuga - Biopsija dojkeKada su u pitanju sumnjivi mikrokalcifikati, najčešće se koristimo obilježavanjem pod kontrolom mamomata kada odmah nakon operacijskog odstranjenja možemo provjeriti da li se u uzorku nalaze sumnjivi mikrokalcifikati.

Sve preparate šaljemo na patohistološku analizu te nakon konačnog nalaza odlučujemo o eventualnim daljnjim postupcima.

 
  Poštedni kirurški zahvati - Sve
KIRURGIJA
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga