Poliklinika Eljuga - Teme

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je složeni endokrinološko-metabolički poremećaj koji je dobio naziv zbog povećanih jajnika u kojima su prisutni brojni mali folikuli.
Iako je temeljni hormonalni poremećaj u jajnicima, u poremećaj je uključeno i funkcioniranje hipofize, nadbubrežne žlijezde te masnog tkiva što sve dovodi do metaboličkog i reprodukcijskog poremećaja.

U jajnicima i nadbubrežnoj žlijezdi je povećano stvaranje androgena (muških spolnih hormona) koji mogu uzrokovati akne, različite stupnjeve dlakavosti lica i tijela te gubitka kose.
Androgena mikroklima u jajnicima uzrokuje zastoj u sazrijevaju folikula te se nakupljaju brojni mali folikuli koji se vide ultrazvučnim pregledom, a izostaje odabir tzv. dominantnog folikula te nema ovulacije. Zbog toga se javljaju različite nepravilnosti menstruacijskog ciklusa. Ciklus može biti produljen za 10-ak dana, ali menstruacija može izostati i više mjeseci što može dovesti do nepravilnog zadebljavanja sluznice maternice i pojave vrlo obilnog i produljenog krvarenja (metroragija).
Ovisno o učestalosti izostanaka ovulacije može biti smanjena sposobnost zanošenja ili neplodnost, te povećana sklonost ranom spontanom pobačaju.

PCOS mogu imati i mršave i pretile žene. Kod pretilih žena je češće prisutan i metabolički poremećaj u vidu inzulinske rezistencije, a povišeni inzulin pospješuje stvaranje androgena. Pretilost i inzulinska rezistencija povećavaju sklonost razvoju dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja u kasnijoj dobi.
Stoga se pretilim ženama prvenstveno preporučuje tjelovježba i smanjenje tjelesne mase za barem5 % što ima povoljne učinke na smanjenje androgena, poboljšanje inzulinske rezistencije, uspostavu ovulacije i bolji odgovor na liječenje.

PCOS ima oko 10 % žena reprodukcijske dobi, a u65 % slučajeva se simptomi počinju javljati već u periodu oko prve menstruacije.
Važno je naglasiti da oko 25 % zdravih žena ima ultrazvučni nalaz jajnika koji nalikuje na policistične, ali postoje jasno određeni kriteriji za postavljanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika.
Sindrom znači skup simptoma i znakova koji ne moraju istovremeno i istim intenzitetom biti prisutni kod jedne osobe, a s vremenom se mogu i mijenjati, pa tako i kod PCOS.
Stoga se liječenje PCOS individualno prilagođava ovisno o kozmetskim, metaboličkim ili reprodukcijskim potrebama pojedine žene.
Prvi izbor su oralni kontraceptivi s antiandrogenim učinkom koji bi žena trebala uzimati do perioda kada planira trudnoću. Pretilim ženama se preporučuje smanjenje tjelesne mase, a po potrebi se može uvesti i lijek koji poboljšava inzulinsku rezistenciju (metformin). Kao mogućnost postoji i kirurški pristup, tzv. "ovarian drilling". Ženama koje ne mogu spontano zanijeti može se preporučiti lijek za indukciju ovulacije (klomifen) ili metode asistirane reprodukcije.
U postmenopauzi se ženama sa PCOS može preporučit i hormonsko nadomjesno liječenje preparatom koji ima antiandrogeni učinak.

Napisala: Jadranka Belan Žuklić, spec. ginekologije

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga