Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori

Za sva Vaša pitanja koja se tiču bolesti dojke ili ginekoloških bolesti, a mislite da Vam možemo pomoći, obratite se s povjerenjem. Odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

 

Što je rak dojke?

Rak dojke jest transformacija zdravih stanica iz dojke koje postaju maligne. Iako bolest najčešće nastaje kod žena, muškarci, doduše rijetko, mogu razviti rak dojke.

Više...
 

Što uzrokuje rak dojke?

Točan uzrok nastanka raka dojke zasad nije poznat, unatoč znatnim znanstvenim nastojanjima na pronalasku čimbenika odgovornih za transformaciju DNA u zdravoj stanici u onu koja postaje maligna.

 

Da li je rak dojke moguće preventirati?

Za sada ne postoji učinkovit način. Ipak, žene bi trebale biti svjesne rizičnih faktora te se redovito kontrolirati, posebice samopregledom, kao i redovitim odlaskom na UZV dojke i mamografiju.

 

Koji su faktori rizika za rak dojke?

Faktori rizika su ženski spol te starija dob, kao i rano nastupanje prve menstruacije i nenastupanje menopauze do 55 godine. Rizik povećavaju i pozitivna obiteljska anamneza (majka, sestra ili blizak rođak koji ima rak dojke), te činjenica da je žena nerotkinja ili je imala prvo djete nakon 35 godine.

 

Koji su mogući simptomi raka dojke?

- Kvržica koja se pipa,
- Iscjedak iz dojke,
- Crvenilo ili bol bradavice,
- Retrakcija (uvlačenje prema unutra) bradavice,
- Bilo koji od gore navedenih simptoma ne znači da je prisutan i rak dojke, nego su to razlozi koji nalažu ženi da se javi liječniku na pregled.

 

Sa koliko godina je najbolje početi samopregled dojke?

Najbolje je započeti u dvadesetim godinama.

 

Sa koliko godina je najbolje početi samopregled dojke?

Najbolje je započeti u dvadesetim godinama.

 

Zašto se ne preporuča raditi mamografiju u mlađoj dobi?

Dojke mladih žena sadrže puno žljezda koje se u mamogramu prikazuju kao gusto polje pa je otežano zamijetiti tumor. Sa godinama žljezdano tkivo se pretvara u masno koje se na mamografskoj slici prikazuje kao manje gusto pa je stoga lakša detekcija bilo kakvih promjena u dojci.

 

Koji su znakovi infekcije HPV-om?

U većini slučajeva HPV nije opasan i nema nikakovih simptoma. U nekim slučajevima infekcija virusom uzrokuje promjene na stanicama koje se detektiraju Papa testom. Ukoliko prođe dulji niz godina a da se pacijent ne liječi, postoji vjerojatnost da je došlo do promjene normalnih stanica u one koje su preteča malignim. HPV niskog rizika, odn. oni tipovi koji ne uzrokuju karcinom se mogu prezentirati kao kondilomi. Znakovi HPV infekcije se mogu prezentirati tjednima, mjesecima ilil godinama poslije primoinfekcije. Djevojke koje se zaraze u svojim tinejđerskim godinama mogu se prezenztirati bez promjene u stanicama sve do 30-tih ili 40-tih godina, ili mogu uopće ne razviti bilo kakovu abnormalnost stanica.

 

Što je HPV?

HPV je virus koji je prepoznat kao faktor rizika za razvoj raka vrata maternice. Zna se za preko 70 tipova virusa, a 13 od njih su virusi visokog rizika za razvoj karcinoma. U većini slučajeva normalan imunološki sustav će reagirati i potisnuti ili ukloniti virus. Većina žena sa HPV neće razviti karcinom, no ako infekcija ostane prisutna dulji niz godina, povećava se vjerojatnost za promjene u stanicama koje bi mogle rezultirati pojavom karcinoma.

 

Tko se sve može zaraziti HPV-om?

Svatko tko je ikada bio spolno aktivan. Procjenjuje se da 75% ljudi u nekom trenutku dođe u doticaj s virusom. Samo u rijetkim slučajevima infekcija može uzrokovati karcinom vrata maternice.

 

Da li postoji test na HPV?

Da. DNA tipizacijom se otkriva prisutnost svih 13 najčešćih tipova HPV virusa koji su uzrok malignoj promjeni stanica.

 

Da li je HPV izlječiv?

Iako trenutno ne postoji lijek za sam virus, dostupni su načini rješavanja problema koje su uzrokovani samim virusom. Potrebna je konzultacija sa liječnikom.

 
Poliklinika Eljuga
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga