Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva

Sonohisterografija

Sonohisterografija (SIS- Saline Infusion Sonography) je ultrazvučna pretraga slikovnog prikaza šupljine maternice koja se koristi za dijagnozu promjena unutar maternice i na sluznici maternice. Najčešće se koristi prilikom traženja uzroka abnormalnog krvarenja iz maternice.

Tijekom SIS-a kontrastno sredstvo, fiziološka otopina (3-5 ml), ubrizgava se u maternicu putem vrlo tankog katetera, dok se ultrazvuk koristi za vizualizaciju šupljine maternice. Ubrizgavanjem fiziološke otopine unutar šupljine maternice razmiču se zidovi maternice i tako se, inače, virtualni prostor šupljine maternice pretvara u pravi prostor i prikazuju se strukture unutar maternice.

Slikovno se prikazuju i identificiraju miomi koji se utiskuju u maternicu, razilikuju se žarišno zadebljane sluznice (polipi) od jednakomjerno zadebljane sluznice maternice (hiperplazije), utvrđuje se postojanje priraslica unutar maternice i prikazuju anomalije ili strano tijelo, primjerice zaostali ili urasli intrauterini uložak-IUD (“spirala” ili dijelovi “spirale”) unutar šupljine maternice.  Na taj način dobivamo važne informacije za dijagnozu i liječenje stanja povezanih s abnormalnim krvarenjima iz maternice koji mogu utjecati na plodnost.

Za sonohisterografiju (SIS) nije potrebna posebna priprema i pretraga je neinvazivna i bezbolna.


(Tekst: dr. Renata Dragun, specijalistica ginekologije i porodništva)

 
  Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva - Sve
GINEKOLOGIJA I PORODNIŠTVO
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga