Medicinski pojmovnik

Medicinski pojmovnik

Anamneza

Anamneza je razgovor liječnika s pacijentom o njegovim dosadašnjim i sadašnjim bolestima, njihovoj pojavnosti u obitelji te uzimanje drugih bitnih podataka od pacijenta.

 

Klinički pregled dojki

Klinički pregled dojki je nezaobilazna temeljna dijagnostička pretraga koja obuhvaća inspekciju (analizu izgleda) i palpaciju (pipanje) dojki i susjednih regija u različitim položajima tijela. Preporučljivo ju je raditi u prvoj fazi ciklusa kad su dojke manje napete i manje bolne (nije uvjet!).

 

Mamografija

Mamografija je nezamjenjiva rendgenska dijagnostička pretraga koja se u žena u premenopauzi (žena koje nisu izgubile menstruaciju) izvodi u prvoj fazi ciklusa. Mamografija otkriva neke promjene u dojci koje nije moguće napipati ili ultrazvučno vizualizirati. Učestalost mamografskih pregleda ovisi o životnoj dobi i stupnju rizika od raka dojke.

 

Stereotaksija

Stereotaksija je rendgenska tehnika koja se rabi za točnu lokalizaciju slike nepalpabilne (nepipljive) tvorbe u dojci i time omogućuje preciznu biopsiju iglom ili točno plasiranje metalnog sidra prije kirurškog uklanjanja nepalpabilne tvorbe otkrivene mamografski.

U Poliklinici Eljuga mamografija i stereotaksija izvode se na suvremenom uređaju s minimalnim zračenjem koje je praktički neškodljivo.

 

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je dijagnostička metoda izbora za žene mlađe životne dobi zbog gustoće žljezdanog tkiva. Dokazano je da nije štetan, a uz mamografiju znatno pridonosi točnosti dijagnostike zloćudnih i dobroćudnih bolesti dojke. Ultrazvučni pregled izvodi se bez obzira na fazu ciklusa.

 

Citološka dijagnostika

Citološka dijagnostika ima važno mjesto u dijagnostici bolesti dojke. Na citološku se analizu šalje punktat ciste ili neke druge tvorbe u dojci ili pak iscjedak iz dojke ako ga ima. Riječ je o mikroskopskoj metodi koja na temelju analize stanica može pomoći u rasvjetljivanju dijagnoze. Izvodi se iglom za punkciju pod kontrolom ultrazvuka ili kao stereotaktična punkcija tj. pod kontrolom mamografa. Preporučljivo ju je raditi u prvoj fazi ciklusa.

 

Markacija

Markacija je prijeoperativno obilježavanje sumnjive tvorbe markirnom iglom ili sidrom pod kontrolom ultrazvuka ili mamografa / stereotaksije, kojim se smanjuje opsežnost kirurškog zahvata. Markirna igla služi kao vodilja kirurgu koji poštednim zahvatom rješava sumnjivo mjesto prikazano mamografijom. Izvodi se kod nepalpabilnih i ultrazvučno teško vidljivih lezija. Takve lezije obično u sebi sadrže tzv. mikrokalcifikate (ovapnjenja) koji mogu biti jedan od ranih znakova maligne preobrazbe u dojci. Manji su od 0,5 mm u promjeru, pojavljuju se u nakupinama od najmanje pet mikrokalcifikata, a vide se samo mamografski.

 

Biopsija

Biopsija je dijagnostički, a katkad i dijagnostičko-terapijski kirurški zahvat pri kojem se uzima uzorak tkiva sa sumnjivog mjesta ili se taj dio vadi u cijelosti.

 

Tumorektomija

Tumorektomija uklanjanje tumora iz dojke

 

Kvadrantektomija

Kvadrantektomija uklanjanje jednog kvadranta dojke zajedno s tumorom, dijelom kože i dijelom ovojnice prsnog mišića.

 

Segmentektomija

Segmentektomija kirurško uklanjanje dijela (segmenta) dojke.

 

Radikalna mastektomija s evakuacijom pazušnih limfnih čvorova

Radikalna mastektomija s evakuacijom pazušnih limfnih čvorova je kirurški zahvat kojim se u cijelosti uklanjaju dojka i limfni čvorovi pripadajuće pazušne jame.

 

Papa test

Papa test je citološka analiza (analiza stanica) obriska vrata maternice i sastavni je dio ginekološkog pregleda. Ovim je testom moguće otkriti početni rak vrata maternice, ali i njegove predstadije.

 

Kolposkopija

Kolposkopija je metoda promatranja stidnice, rodnice i vrata maternice uz pomoć kolposkopa - pokretnog uređaja koji uvećava i osvjetljava vidno polje.

 

Konizacija

Konizacija je kirurški zahvat kojim se izreže dio bolesnog vrata maternice u obliku konusa. Ima terapijsku, ali i dijagnostičku vrijednost.

 

Endocervikalna kiretaža ili ekskohleacija kiretaža ili ekskohleacija

Endocervikalna kiretaža ili ekskohleacija kiretaža ili ekskohleacija je kirurški postupak pri kojem se malom oštrom žlicom ili kiretom uzima materijal iz cervikalnog kanala (kanala vrata maternice). Ova je metoda važna za dijagnostiku promjena u endocerviksu. Obično se obavlja u sklopu tzv. frakcionirane kiretaže.

 

Frakcionirana (potezna) kiretaža

Frakcionirana (potezna) kiretaža je dijagnostičko-terapijski postupak pri kojem se posebno kiretira endocerviks (kanal vrata maternice), a posebno šupljina trupa maternice.

 

CTG, odnosno kardiotokografija

CTG, odnosno kardiotokografija je metoda kojom se istodobno prate i bilježe srčani rad čeda i trudovi. Radi se povremeno u kasnoj trudnoći i trajno tijekom porođaja. Prema snimljenim krivuljama liječnik može procijeniti i pratiti stanje čeda, a prema krivulji trudova odredit će koliko su trudovi česti, koliko traju i koliko su jaki.

 

HPV infekcija

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva HPV - Human Papilloma Virus. Danas je poznato više od sedamdeset tipova HPV-a i nepobitno je dokazano da su jedan od glavnih čimbenika u nastanku raka vrata maternice.

 

Klamidija trahomatis (Chlamydia trachomatis)

Klamidija trahomatis (Chlamydia trachomatis) je bakterija koja se prenosi spolnim putem. Zovu je “tihim neprijateljem” jer mnoge žene i muškarci nemaju nikakvih simptoma, pa se zato bolest rijetko rano dijagnosticira i liječi u početnoj fazi. Klamidijaza nije bezazlena - može biti uzrok neplodnosti, krivac za spontane pobačaje i prijevremene porođaje.

 

Ultrazvučni pregled ženskih spolnih organa

Ultrazvučni pregled ženskih spolnih organa obavlja se poluzakrivljenom abdominalnom sondom položenom na trbuh ležeće pacijentice s punim mokraćnim mjehurom ili valjkastom transvaginalnom sondom (TVS) uvedenom u rodnicu uz prazan mokraćni mjehur. U novije vrijeme prednost se daje transvaginalnom pristupu, pri čemu se promatraju veličina, izgled i možebitne promjene na jajnicima i maternici s mogućnošću trajnog bilježenja nalaza fotografiranjem i/ili video-zapisom.

 

Color Doppler

Color Doppler je suvremena ultrazvučna pretraga kojom se mjeri brzina i otpor krvi u određenoj krvnoj žili nekog organa ili tumora (primjerice krvnoj žili jajnika ili žili pupkovine djeteta tijekom trudnoće). Ovom metodom znatno se upotpunjuje nalaz, posebice u smislu razlikovanja dobroćudnih od zloćudnih promjena u najranijem stadiju. Metoda je pouzdana, bezbolna i neškodljiva.

 

HNL - hormonsko nadomjesno liječenje

Hormonsko nadomjesno liječenje je nadomještanje ženskih spolnih hormona kad oni počnu manjkati. Preporučuje se ženama u prijelaznom razdoblju i nakon njega s ciljem očuvanja zdravlja (osteoporoza!) i poboljšanja kvaliteta života. U svake žene prije nego što počne uzimati HNL, potrebno je učiniti ginekološki pregled i dijagnostičku obradu dojki (ultrazvuk i mamografiju). Žene koje trajno uzimaju HNL moraju jedanput godišnje obaviti redoviti ginekološki pregled koji uključuje i pregled dojki.

 

Perimenopauza

Perimenopauza je razdoblje od tri do četiri godine prije i isto toliko godina poslije zadnje menstruacije.

 

Postmenopauza

Postmenopauza je razdoblje od posljednje menstruacije do kraja ženina života, a to je otprilike trećina prosječnog životnog vijeka žene.

 

Osteoporoza

Osteoporoza je gubitak koštane mase koji uzrokuje slabljenje kostiju i time povećava opasnost od prijeloma. Povezana je s padom razine estrogena što je značajka žena u menopauzi i postmenopauzi. HNL taj proces usporava i spriječava.

 

Interferoni

Interferoni su heterologna skupina peptida koje proizvode različite stanice u organizmu napadnutom virusom. Imaju antivirusni, antiproliferacijski i imunoregulacijski učinak.

 
Poliklinika Eljuga
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga