Poliklinika Eljuga - Teme

Zdjelična upalna bolest - upala gornjeg dijela spolnog sustava

Zdjelična upalna bolest (engl. Pelvic Inflammatory Disease -PID) je upala gornjeg dijela spolnog sustava pri čemu upala može zahvatiti jednu ili više sljedećih struktura – sluznica maternice, jajovode, jajnike, a u težim slučajevima i zdjelični dio potrbušnice.

Izvor upale su najčešće mikroorganizmi prisutni u rodnici koji se uzlazno šire prema jajovodima i jajnicima. Rjeđe upala nastane širenjem upale iz okolnih organa (slijepo crijevo, divertikul) te krvlju (tuberkuloza).

Najčešći simptomi i postavljanje dijagnoze

Najčešći simptom je bol u donjem dijelu trbuha. Pojačan iscjedak iz rodnice ne mora uvijek biti prisutan, a povišena tjelesna temperatura  je prisutna samo u trećine pacijentica. Obzirom na navedeno, nije uvijek lako prepoznati zdjeličnu upalu u ranoj fazi.

Za postavljanje dijagnoze presudan je ginekološki pregled, odnosno bolna osjetljivost donjeg dijela trbuha, bolnost pri pomicanju vrata maternice i bolna osjetljivost u području jajovoda i jajnika. Dodatni nalazi koji potvrđuju dijagnozu su povišena tjelesna temperatura iznad 38 st. C, povišena sedimentacija i CRP,  nalaz patogenih bakterija u cervikalnom obrisku, a u težim oblicima ultrazvučnim pregledom se može vidjeti nakupina gnoja u području jajnika i jajovoda ili slobodna tekućina u maloj zdjelici.

"Obzirom da je zdjelična upalna bolest najčešće uzrokovana  miješanom infekcijom, u liječenju se primjenjuje kombinacija antibiotika kako bi se obuhvatile aerobne i anaerobne bakterije te unutarstanični mikroorganizmi."

Kod blagih do umjerenih upala antibiotici se primjenjuju na usta tijekom 10-14 dana. Pacijentice s teškim oblikom zdjelične upalne bolesti zaprimaju se u bolnicu i primjenjuje se tzv. trojna antibiotska terapija venskim putem tijekom 2 - 5 dana, a  nakon poboljšanja, nastavlja se uzimanje antibiotika na usta tijekom 2 - 3 tjedna.

Liječenje zdjelične upale

Prije početka liječenja dobro bi bilo učiniti cervikalne obriske, ali uredan nalaz ne znači da mikroorganizmi nisu prisutni u gornjem dijelu ženskoga spolnog sustava. Ako se zdjelična upalna bolest ne liječi u ranoj fazi i odgovarajuće, može se razviti tuboovarijski apsces (lokalizirana nakupina gnoja u području jajovoda i jajnika) te zdjelični peritonitis (upala zdjelične potrbušnice). Tada će biti potreban i operacijski zahvat (laparoskopija) kako bi se odstranilo upalno žarište što je vrlo važno za očuvanje plodnosti kod  žena koje još nisu rodile.

"Laparoskopiju je ponekad potrebno učiniti  i ako nije moguće razlučiti da li se možda radi o drugim bolestima – upala crvuljka, izvanmaternična trudnoća, prsnuće ciste jajnika itd."

Dugoročne posljedice zdjelične upalne bolesti mogu biti neplodnost, izvanmaternična trudnoća te kronična bol u zdjelici zbog čega je vrlo bitna rana dijagnoza te pravovremeno i odgovarajuće liječenje.


Piše: Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalist ginekologije i porodništva

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga