Kratak pregled naših usluga iz područja bolesti dojke

Kratak pregled naših usluga iz područja bolesti dojke

Testiranje na nasljedni rak dojke – BRCA 1 i BRCA 2 genski test

Svaka osoba ima jedinstveni set kemijskih uputa koje određuju njezin izgled i funkciju tjelesnih organa i organskih sustava. Te upute su sadržane u genima, jedinicama naslijeđa kojih čovjek ima oko 20.000, a smještene su u jezgri svake stanice ljudskog tijela. Svaki gen se nalazi u dvije kopije. Jedna kopija je naslijeđena od oca, a druga od majke. Promjene u genima zovu se mutacije i mogu uzrokovati nastanak bolesti. Svaki je čovjek rođen s genima BRCA1 (BReast CAncer 1) i BRCA2 (BReast CAncer 2) koji, dok nisu mutirani, ne stvaraju zdravstvene probleme. Međutim, kod žena koje naslijede mutaciju jednog ili oba BRCA gena postoji veći rizik od nastanka raka dojke. Kod njih se rak dojke u pravilu javlja u ranijoj životnoj dobi nego kod žena koje te promjene u genima nemaju. Također, postoje veći izgledi za nastanak raka jajnika.

Više...
 

Anamneza i klinički pregled dojki

Anamneza i klinički pregled dojki

Anamneza podrazumijeva razgovor u kojem liječnik od pacijenta uzima bitne podatke koji su mu potrebni da bi postavio što točniju dijagnozu. U slučaju bolesti dojke svakako će se tražiti sljedeće: datum rođenja, dob prve menstruacije, datum zadnje menstruacije, dob posljednje menstruacije (menopauze), broj trudnoća, broj poroda, prosječno vrijeme dojenja, dosadašnje bolesti i operacije na dojkama, pojavnost raka dojke u obitelji, uzimanje hormonskih kontraceptiva, uzimanje hormonske nadomjesne terapije i naravno tegobe koje se javljaju od strane dojki u smislu bolova, kvržica ili pojave iscjetka iz dojki.

Samopregled i klinički pregled

Samopregled je dobra navika koju valja ponavljati svakog mjeseca između petog i desetog dana menstrualnog ciklusa opipavanjem dojki. Tako upoznajete vlastite dojke i lakše primjećujete promjene na njima i u njima. Međutim vrijednost kliničkog pregleda koji je neizostavni dio i prvi korak u dijagnostici bolesti dojke, zasigurno je veća kad ga obavlja iskusni stručnjak. Zato samopregled “DA”, ali samo između redovitih liječničkih pregleda.

 

Ultrazvučni pregled dojki

U zadnjih deset godina ultrazvuk sve više dobiva na značenju zahvaljujući sve savršenijim ultrazvučnim uređajima koji se koriste sondama visokih frekvencija i sofisticiranim softverima. S točnošću od preko 90% ultrazvuk je odlična dijagnostička metoda i ne samo u otkrivanju raka dojke.

Osobito ima veliko značenje u tumačenju dobroćudnih promjena u dojkama i njihovom razlikovanju od zloćudnih tvorbi, što mamografijom vrlo često nije moguće, poglavito u dojkama s gustim žljezdanim tkivom.

Zato je u žena mlađih od 40 godina, ali i u onih starijih koje imaju gusto žljezdano tkivo, ultrazvučni pregled dojki metoda prvog izbora.

Više...
 

Mamografija

Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda ranog otkrivanja, može se otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovita primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina, a prema nekim podacima njezina podjednaka korisnost može se očekivati i u žena u dobi između 40. i 50. godine života.

Da bi mamografija kao metoda pregleda bila i učinkovita potrebno je zadovoljiti mnoge kriterije, koji su svi podjednako važni. Osnovni preduvjet svakako je kvalitetan mamografski uređaj, potom tehnički dobro provedeno snimanje, razvijanje slika na kvalitetnim filmovima i nezaobilazna sposobnost liječnika da precizno interpretira mamografsku sliku.

Dakle, nije dostatno učiniti mamografiju, nego valja učiniti kvalitetnu mamografiju. Stoga u našoj Poliklinici osobito pazimo na sklad između stručnog tima koji sudjeluje u mamografskom snimanju i kvalitete uređaja i opreme na kojem se snimanje obavlja- vrsni stručnjaci i suvremeni uređaji.

Više...
 

Citološka analiza punktata i/ili iscjetka iz dojke

Ultrazvuk i mamografija su slikovne metode kojima se dojke prikazuju. Sve promjene u dojkama opisuju se na temelju njihove morfologije, dakle oblika, a tek indirektno se zaključuje o njihovoj strukturi.

Radi detaljnog uvida u vrstu i prirodu stanica koje se nalaze u sastavu takvih promjena vrlo često se kao metode potvrđivanja primjenjuju citološka analiza materijala koji se dobije bilo punkcijom tankom iglom (citološka punkcija), bilo analizom iscjetka iz dojki (citološka analiza iscjetka) ili u slučaju pojave promjena na samoj bradavici i areoli (pigmentirani dio kože oko bradeavice) struganjem tih promjena.

Ukoliko je potrebno, uzorke za citološku analizu u našoj Poliklinici uzimamo pod kontrolom ultrazvuka i zahvat je bezbolno i brzo moguće učiniti za vrijeme samog ultrazvučnog pregleda. Analizu uzoraka povjeravamo samo iskusnim stručnjacima iz područja citologije, a nalazi su poznati već slijedećega dana, što bitno umanjuje stres prouzročen iščekivanjem rezultata.

 

“Core” biopsija dojke

Ako se citološkom punkcijom ne može dobiti adekvatan materijal za analizu, što se dešava u oko 10%-15% slučajeva bilo zbog strukture i konzistencije same promjene bilo zbog njezina smještaja u dojci, potrebno je uzeti veću količinu tkiva kako bi se postavila ispravna dijagnoza.

Također, ako postoji izrazita sumnja da je proces u dojci zloćudan i uznapredovao do te mjere da je liječenje potrebno započeti kemoterapijom, uzima se uzorak patološkog tkiva za detaljnu patohistološku analizu, a na temelju nalaza određuje se optimalna kombinacija citostatika za kemoterapiju.

Da bi se do takvog uzorka došlo i da bi se izbjegli agresivniji kirurški zahvati, sve češće se provodi kor (“Core”) biopsija. “Core” biopsijom odnosno biopsijom širokom iglom pod kontrolom UZV-a dobiva se uzorak tkiva za patohistološku analizu. Rezultat biopsije dobije se za samo 5-6 dana od eminentnog stručnjaka upravo iz područja bolesti dojke.

 

Prijeoperacijska markacija pod kontrolom mamografije ili ultrazvuka

Ako bilo koja od pretraga učinjenih u našoj Poliklinici pokaže patološki nalaz koji nalaže kirurško liječenje, u mogućnosti smo taj zahvat izvršiti u skladu s vašim potrebama i u vremenu koje vam odgovara.

Da bismo kirurgu olakšali ekstirpaciju promjene u dojci koja se ne pipa ili je iz bilo kojeg razloga nesigurno njezino precizno i potpuno uklanjanje, neposredno prije kirurškog zahvata vršimo i prijeoperacijsku markaciju, tj.obilježavanje promjena u dojci pod kontrolom UZV-a ili mamografije ovisno kojom od ovih metoda je promjena uočljiva.

Obilježavanje se vrši posebno dizajniranom iglom koja na jednom kraju ima sidro kako bi se učvrstila u dijelu tkiva koji se želi ukloniti. Tijekom operacije ova je igla kirurgu vodilja do promjene koja se uklanja.

 

Konzultacije, savjeti, preporuke

Konzultacije, savjeti, preporuke

Za konzultacije, savjete i preporuke iz područja za koje smo specijalizirani na usluzi su Vam djelatnici našega tima za bolesti dojke.

Također, ako je potrebno daljnje specifično onkološko liječenje u smislu kemoterapije, hormonske terapije ili zračenja, rado ćemo vam pomoći da terapiju provedete u nekoj od naših najistaknutijih klinika za liječenje raka dojke.

Obratite nam se s povjerenjem.

 
DIJAGNOSTIKA BOLESTI DOJKE
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga