Kozmetski zahvati

Liječenje pojačanog znojenja

Hyperhidrosis, odnosno pojam kojim se označava pojačano znojenje, može uzrokovati svakodnevne poteškoće u kvaliteti života te u obavljanju normalnih životnih aktivnosti.

Pojačano znojenje se može javiti u samo nekim dijelovima tijela, najčešće u pazuhu, na dlanovima, tabanima ili na čelu (fokalna hiperhidroza) ili se pak može javiti po cijelom tijelu (generalizirana hiperhidroza).

Procijenjuje se da od fokalne hiperhidroza boluje oko 3% populacije. Podjednako su zastupljena oba spola. Najčešće se javlja u dobi između 25-60 godina starosti. U slučaju fokalne hiperhidroze, poremećaj se javlja kod inače zdravih osoba, dok je generalizirana hiperhidroza povezana s određenim bolestima koje se nalaze u podlozi.

Uzroci samog poremećaja nisu do kraja istraženi, no pretpostavka je da se radi o poremećaju funkcije simpatičkog i parasimpatičkog autonomnog živčanog sustava, odnosno sustava koji je odgovoran za lučenje znoja iz znojnih žlijezda. Također se pretpostavlja da su velikim dijelom odgovorni i nasljedni faktori, jer do 50% pacijenata navodi slične poremećaje kod članova obitelji.

Terapija

Potrebno je redovito provoditi higijenske mjere i koristi odjeću i obuću prvenstveno načinjenih od prirodnih materijala.

Kod fokalnih hiperhidroza pokušava se ublažiti stanje prolaznim zatvaranjem izvodnih kanala žlijezda znojnica. Za to se upotrebljava 15-25%tna vodena otopina aluminijklorid-heksahidrata, 2-5% otopina taninske kiseline, te 5-20% otopina formalina u vodi ili etanolu. No, najčešće takva terapija daje samo djelomične rezultate.

Botox - Liječenje pojačanog znojenjaBotulinum toxin A

Botulinum toxin A je jedina djelotvorna terapija kojom se liječi pojačano znojenje. Kod liječenja, toksin se uštrcava intradermalno na prije označena polja pojačanog znojenja. Toksin sprečava otpuštanje acetilkolina, a samim time i otpuštanje znoja iz žlijezda znojnica. Značajno poboljšanje se dogodi kod 95% bolesnika nakon tjedan dana, a sam efekt Botoxa traje između 4-6 mjeseci. Za navedenu primjenu odobren je od strane Američke agencije za lijekove i hranu (FDA) 2004. godine. Kontraindikacije za izvođenje samog postupka su generalizirana hiperhidroza, mijastenija gravis, trudnoća, dojenje te uzimanje određenih lijekova.

 
Sljedeći
Botox  
  Kozmetski zahvati - Sve
KIRURGIJA
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga