Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva

Ultrazvučna prohodnost jajovoda

HyCoSy (Hysterosalpingo contrast sonography)


Test prohodnosti jajovoda preporučit će se ženama koje nisu ostvarile trudnoću u godinu dana neštićenih odnosa.  

UZV test prohodnosti jajovoda i sonohisterografija ( SIS ), a u anglosaksonskoj literaturi histerosalpingo- contrast- sonography,  izvodi se pregledom s  vaginalnom ultrazvučnom sondom kada se nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva ( fiziološka otopina ili pjena )  kroz tanki kateter ( 1 do 2  mm promjera ) unutar šupljine maternice prikazuje oblik šupljine maternice, a  prolaskom kontrasta kroz jajovode utvrđuje se prohodnost jajovoda. Ukoliko je nakon ispuštanja kontrasta u maternicu i prolaska kontrasta kroz jajovode prisutna slobodna tekućina u trbušnoj šupljini, a koja prije pretrage nije bila prisutna, prohodnost jajovoda je sa velikom  sigurnošću utvrđena.

Ukoliko su jajovodi neprohodni ili otežano prohodni govori se o tubarnom faktoru neplodnosti. S ovom pretragom mogu se otkriti i razvojne anomalije maternice koje su također povezane s rizicima za neplodnosti ili nepovoljne ishode trudnoće. Ujedno se mogu otkriti priraslice, polipi, ožiljci ili submukozni miomi koji deformiraju šupljinu maternice.

 Ako je nalaz pretrage uredan i jajovodi prohodni ipak postoji rizik da je sluznica jajovoda  oštećena i jajovodi nefunkcionalni te je potrebno pokušati ostvariti trudnoću u realnom budućem roku.

Kod urednog nalaza prohodnih jajovoda preporučaju se redoviti neštićeni spolni odnosi ili ciljani, tempirani odnosi ( folikulometrija ili LH test trakice  ) ili intrauterina inseminacija.

Prije izvođenja ove UZV pretrage potrebno je napraviti i imati uredne cervikalne briseve.
Pretraga se izvodi u dijelu menstrualnog ciklusa prije ovulacije, a najčešće od 8. do 10. dana ciklusa.  Pretraga je bezbolna kod prohodnih jajovoda, a kod neprohodnih ili otežano prohodnih može izazvati bolnost i može se 1 do 2 sata prije pretrage uzeti analgetik

(Ibuprofen od 400 mg ili ketoprofen od 50 mg ).


(Tekst: dr. Renata Dragun, specijalistica ginekologije i porodništva)

 
  Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva - Sve
GINEKOLOGIJA I PORODNIŠTVO
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga