Poliklinika Eljuga - Teme

Kako se pripremiti za prvi spolni odnos nakon poroda?

Nakon poroda se spolna želja kod većine žena javlja već za 3-4 tjedna, ali većina parova se odlučuje na spolni odnos nakon 7-8 tjedana.
 
Kako beba raste, postaje sposobnije za preživljavanje i žena se postupno opušta i ponovno postaje zainteresirana za intimniji odnos.
Evo nekoliko preporuka kako se pripremiti za prvi spolni odnos nakon poroda:
  1. Djetetu se neće ništa dogoditi ako ga dva sata na dan čuva neka druga osoba, a to vrijem provede opuštajući se s partnerom u razgovoru, šetnji, masaži ili intimnosti .
  2. Strah izaziva napetost zdjeličnih mišića što pojačava osjet boli, bol izaziva dodatan strah i gubitak interesa te tako ulazimo u začarani krug. Opustite se.
  3. Vježbama za jačanje zdjeličnih mišića ubrzava se oporavak, pojačava se potpora spolnim organima i sprečava pojava smetnji mokrenja, ali se istovremeno vježba opuštanje mišića, što je bitno za smanjenje osjeta boli tijekom spolnog odnosa.
  4. Više vremena treba provesti u predigri jer je i više vremena potrebno za vlaženje stidnice i rodnice. Može se pripomoći lubrikantima na bazi vode.
  5. Pri prvim spolnim odnosima nakon porođaja treba odabrati položaje u kojima je manja penetracija ili u kojima žena može kontrolirati dubinu penetracije.


Piše: Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalist ginekologije i porodništva

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga