Poliklinika Eljuga - Teme

Fibroadenom

Što je fibroadenom ?

Dojke su sastavljene od lobulusa ili režnjića (žlijezda koje proizvode mlijeko ) i mliječnih kanala ( cjevčica koje odvode mlijeko do bradavice). Ove strukture bi trebale biti dominantna sastavnica dojke u mlađoj životnoj dobi, a manji dio popunjavaju masno i vezivno tkivo. Fibroadenomi se razvijaju iz lobulusa ili režnjića mliječnih žlijezda kao posljedica povećane osjetljivosti žljezdanog tkiva na ženski spolni hormon estrogen.
Fibroadenomi su benigni ( nemaligni ) tumori dojke koji su jako česti i što je najvažnije ne povećavaju rizik od razvoja raka dojke.

Fibroadenomi obično imaju glatku teksturu,  gumastu konzistenciju i pomični su pod prstima. Hoće li se moći i napipati ovisi o tome koliko su veliki i gdje su u dojci smješteni. Ako su preduboko smješteni, osobito u velikoj dojci onda vrlo često nisu dostupni palpaciji. Ako su jako površni, pod kožom, čak i kad su jako mali, mogu biti palpabilni. Stoga, ako žena ne pipa ništa u dojci, ne znači da u dojci ništa ni nema. Fibroadenomi su obično bezbolni, ali mogu biti i bolni, osobito predmenstrualno kad su dojke u cijelosti natečenije i osjetljivije  pa i sami fibroadenomi.
Fibroadenomi su vrlo česte izrasline u mladih žena, a nije rijedak slučaj ni pojave više fibroadenoma i to obostrano.  Često se razvijaju i tijekom puberteta  pa ih tada zovemo juvenilni fibroadenomi. U toj dobi mogu pokazivati znakova vrlo brzog rasta i postati jako velki ( veći od 5 cm) pa ih zovemo gigantski ili orijaški fibroadenomi. Ipak, najčešće se javljaju u dobi između 20. i 30. godine života. Uglavnom su konačne veličine do 3 cm. Ima slučajeva pojavljivana fibroadenoma i u kasnijoj dobi. Međutim, potreban je jako veliki oprez kad se fibroadenomi javljaju nakon 35. g. života, jer u toj dobi već se u dojkama mogu pojaviti i zloćudni tumori koji su izgledom vrlo slični fibroadenomima!

Većina fibroadenoma ostanu iste veličine. Manji broj postane manji, a izuzetno rijetko fibroadenomi mogu nestati iz dojki. U vrijeme trudnoće obično postaju veći srazmjerno ukupnom povećanju dojki. Nakon trudnoće obično se vrate na početnu veličinu.


Kako se dijagnosticira ?

Fibroadenomi se obično pipaju kao kvržica u dojci što liječnik utvrđuje kliničkim pregledom. Nakon tog pregleda slijedi ultrazvučni pregled dojki kojim se precizno određuje veličina fibroadenoma, njegov oblik, izgled ruba, odnos prema okolnom tkivu te grubo procjenjuje struktura fibroadenoma. Radi preciznije analize strukture fibroadenoma provodi se bilo citološka bilo patohistološka verifikacija tj. potvrđivanje fibroadenoma. Citološkom punkcijom uzima se uzorak otrgnutih stanica iz fibroadenoma za citološku analizu koju vrši liječnik citolog dok se za patohistološku analizu biopsijom širokom iglom uzima konkretan komadić tkiva koji se šalje patologu.

 

Fibroadenom ultrazvukU zadnje vrijeme sve se češće izvodi biopsija širokom iglom radi sigurnosti potvrđivanja dijagnoze. Naime, fibroadenomi mogu biti dosta “žilavi“ pa je teško vrlo tankom iglom dobiti dijagnostički vrijedne stanice kojima bismo potvrdili dijagnozu.
Biopsija širokom iglom provodi se u lokalnoj anesteziji. Nakon što anestezija počne djelovati, napravi se mali rez na koži te se širokom iglom koja u sebi sadrži sječivo uzimaju uzorci tkiva fibroadenoma veličine oko 2-3 mm x 10-15 mm. Kroz isti otvor na koži iglom se ulazi u fibroadenom 5-6 puta što je savim dostatna količina tkiva za preciznu dijagnozu. Nakon biopsije stavlja se kompresivni zavoj koji se skida sljedeći danai kad se otvor na koži već zatvorio i nema opasnosti od krvarenja. Cijeli postupak je bezbolan i bez negativnih posljedica. Naravno, ako se izvodi stručno!


Terapija

U većini slučajeva fibroadenome ne treba liječiti tj. uklanjati kirurški. Potrebno ih je samo pratiti i redovito provjeravati njihovu veličinu i izgled, najčešće ultrazvučnim kontrolama.
Fibroadenomi koji su jako veliki (nije bitna samo apsolutna veličine fibroadenoma nego i relativni odnos veličine fibroadenoma i same dojke), oni koji pokazuju tendenciju brzog rasta ili su postali bolni, a ponekad i iz psiholoških razloga, moraju se ukloniti kirurškim putem.
U Poliklinici „Eljuga“  nudimo brojne kirurške zahvate, a između ostaloga i odstranjivanje fibroadenoma. Zahvati se izvode pod vodstvom plastičnog kirurga koji je educiran za izvođenje onkoplastičnih i rekonstrukcijskih zahvata na dojci. Fibroadenome možemo ukloniti i u lokalnoj anesteziji ukoliko je to želja pacijenta, a sve zahvate izvodimo poštivajući najviše estetske standarde. Treba naglasiti da nakon takvog zahvata pacijenti napuštaju Polikliniku u vrlo kratkom roku, stoga mnoge žene prepoznaju prednost u tome da na jednom mjestu mogu doći od stručne dijagnoze do kirurškog tretmana unutar 24 sata.
 

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga