Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva

Ginekološki pregled s Papa testom

Ginekološki pregled s Papa testom

Nakon raka dojke, rak vrata maternice najčešća je maligna bolest žena, karakterističan za mlađe dobne skupine, odnosno češći u spolno aktivnijih žena.

Idealno bi bilo kad bi svaka žena jednom na godinu obavila ginekološki pregled i Papa-test, najvažniju pretragu u prevenciji raka vrata maternice, čija redovita primjena smanjuje rizik umiranja od ovog karcinoma za 90%.

Ginekološki se pregled obavlja na posebnom ginekološkom stolu na kojem je pacijentica u ležećem položaju s nogama savijenim u kukovima i razmaknutim u koljenima. Pregled je kratak i bezbolan, a uključuje promatranje rodnice i vidljivog dijela vrata maternice u spekulima (ginekološka zrcala).

Ginekolog uzima tzv. bris vrata maternice koji se zatim šalje citologu, obrađuje posebnom tehnikom i analizira. Eventualne maligne stanice otkrivaju se metodom bojenja koju je prije pedesetak godina otkrio grčki znanstvenik Papanicolau, odakle i naziv Papa-test. Uzimanje uzorka je iznimno jednostavno, brzo i bezbolno, a korist je velika.

To je jedina metoda kojom se otkrivaju pacijentice najugroženije rakom maternice i kojim se dokazuju genitalne infekcije, vrlo važan čimbenik u njegovom razvoju, ali i nastanku drugih patoloških stanja ženskog reproduktivnog sustava s posljedičnom neplodnosti.

Neposredno nakon uzimanja obrisaka za Papa-test slijedi bimanualni ginekološki pregled. S prstima jedne ruke u rodnici, liječnik drugom rukom pažljivo ispipava maternicu, jajnike i okolne strukture kako bi dobio uvid u njihov smještaj, oblik, veličinu, međusobni odnos i, naravno, bolnu osjetljivost na sam pregled. U rukama iskusnog ginekologa takvim se pregledom dobiju informacije o eventualnim patološkim promjenama ispitivanih organa te procjenjuje potreba za daljnjim dijagnostičkim postupcima, npr. ultrazvučnim pregledom.

 
  Kratak pregled naših usluga iz područja ginekologije i porodništva - Sve
GINEKOLOGIJA I PORODNIŠTVO
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga