Kratak pregled naših usluga iz područja bolesti dojke

Ultrazvučni pregled dojki

U zadnjih deset godina ultrazvuk sve više dobiva na značenju zahvaljujući sve savršenijim ultrazvučnim uređajima koji se koriste sondama visokih frekvencija i sofisticiranim softverima. S točnošću od preko 90% ultrazvuk je odlična dijagnostička metoda i ne samo u otkrivanju raka dojke.

Osobito ima veliko značenje u tumačenju dobroćudnih promjena u dojkama i njihovom razlikovanju od zloćudnih tvorbi, što mamografijom vrlo često nije moguće, poglavito u dojkama s gustim žljezdanim tkivom.

Zato je u žena mlađih od 40 godina, ali i u onih starijih koje imaju gusto žljezdano tkivo, ultrazvučni pregled dojki metoda prvog izbora.

Radi na principu bezopasnih, visokofrekventnih zvučnih valova koji se s pomoću prikladnog kompjutorskog programa pretvaraju u sliku. Naime, zvučni valovi prolaze kroz tkivo dojke, odbijaju se od različitih struktura u dojci i vraćaju se natrag do sonde koja je kabelom povezana s kompjutorskim programom, tzv. softverom za dobivanje slike. Kako su tkiva različite strukture, tako su i odbijeni zvučni valovi različitih karakteristika na temelju kojih se mogu međusobno i razlikovati.

Ova metoda pregleda nije agresivna, tj. ne oštećuje tkivo niti uzrokuje zračenje. Ultrazvučni pregled dojki može se provoditi s različitom namjerom. Najčešća uporaba je ispitivanje određenog područja u dojci gdje postoji neki problem. Palpabilni čvor i/ili sjena ili zgusnuće u dojci otkriveno mamografijom, može se u daljnjem postupku analizirati ultrazvučno.

Osobita korist ultrazvuka je u razlikovanju između tekućinom ispunjenih cista od solidnih tvorbi, tj. tvorbi koje su građene od čvrstoga tkiva. Kao što je već spomenuto, ultrazvučni pregled dojki često je prva pretraga koja se primjenjuje za razjašnjavanje promjena u dojkama žena mlađih od 35 godina čije bi mamografske snimke bilo vrlo teško interpretirati zbog vrlo gustog tkiva dojki. Novija su ispitivanja pokazala da je u dijagnosticiranju raka dojke u žena mlađih od 45 godina ultrazvuk točnija metoda nego mamografija.

Zbog činjenice da nema zračenja, ultrazvuk je idealna metoda pregleda dojki kod trudnica. Provjera cjelovitosti implantata u dojci sljedeća je velika korist od ultrazvuka. Upalna stanja u dojci, kao što su stvaranje upalnih džepova ili apscesa, mogu se dijagnosticirati i pratiti ultrazvučno. Zadebljana i edematozna koža može biti znak upalnog raka dojke. Ultrazvukom se može identificirati zloćudni rast unutar dojke koji uzrokuje zadebljanje kože. U takvim bolesnica obično se radi biopsija širokom iglom ili tzv. “core” biopsija pod kontrolom ultrazvuka. I druge intervencije u dojci mogu se raditi pod kontrolom ultrazvuka, na primjer izvlačenje tekućeg sadržaja iz ciste, aspiracija sadržaja iz dojke tankom iglom ili, kao što je već spomenuto, širokom iglom i obilježavanje promjene u dojci koja će biopsijom biti izvađena iz dojke. Ultrazvukom se također može precizno odrediti do kuda se proširio proces u dojci, odnosno koliki je njegov prodor u zdravo tkivo.

Ultrazvučni pregled se provodi u ambulantnim uvjetima u liječničkoj ordinaciji ili specijaliziranim centrima za bolesti dojke. Pregled se vrši na odgovarajućem stolu za pregled, a pacijent se treba skinuti do pojasa kako bi se mogao obaviti pregled dojki, pazušnih jama i područje iznad ključnih kostiju. Sam pregled obavlja se u ležećem položaju na leđima ili na boku. Na kožu se primijeni gel koji je nužan pojačivač prijenosa ultrazvučnih valova. Na gelom premazano područje stavlja se sonda koja odašilje zvučne valove u tkivo i prima natrag valove koji su se odbili od unutarnjih struktura te ih prenosi dalje do monitora koji prikazuje njihovu sliku.

Dobar ultrazvučni pregled teško je obaviti ako pacijent nije u stanju zadržati odgovarajući položaj. Također debljina I posljedično velike dojke mogu otežati jasnoću prikaza unutarnjih struktura i točnost samoga pregleda umnogome ovisi o sposobnosti liječnika koji vrši pregled. Slika koja se dobije ovisi o kutu ulaska zvučnih valova i o pritisku koji se vrši na dojku tijekom snimanja. Pregled obično traje 30-ak minuta, a najbolje ga je vršiti unutar prvih deset dana menstruacijskog ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete, a utjecaj ženskih spolnih hormona nije toliko izražen kao u predmenstruacijskom periodu. Ako je tijekom samoga pregleda ustanovljena promjena koju je potrebno verificirati citološkom punkcijom, bolje je takav zahvat obaviti u prvoj polovici ciklusa. No, budući da tijekom ultrazvučnog pregleda nema zračenja, nije pogrješka ako se pregled obavi u bilo koje vrijeme tijekom mjeseca.

Ultrazvučni pregled može pokazati normalno tkivo dojke ili otkrije dobroćudne promjene kao što su jednostavne ciste koje ne stvaraju simptome bolesti i koje ne nalažu nikakav daljnji tretman osim redovitog praćenja. Takvi nalazi obilježavaju se kao normalni nalazi. Patološki nalazi mogu se svrstati u jednu od sljedećih skupina: dobroćudni fibrozni čvorovi, kompleksnije građene ciste, sumnjive lezije ili lezije jako sugestivne za karcinom. Ako ultrazvučni nalaz pokazuje kompleksnu cistu ili benigni fibrozni čvor, potrebno je učiniti citološku punkciju i/ili biopsiju i patohistološku analizu dobivenog tkiva zato što je 10% do 15% ovih izraslina zloćudnog karaktera. Lezije koje spadaju u zadnje dvije kategorije u velikom postotku su karcinomi i moraju biti obrađeni dodatno u smislu biopsije ili operacije.

Rak dojke, međutim, nije jedinstven entitet. Postoji puno tipova raka dojke koji mogu davati različite ultrazvučne slike, a najčešći su: duktalni, lobularni, medularni, mucinozni, tubularni i papilarni rak dojke. Na temelju ultrazvučnih karakteristika promjene u dojci, kao što su oblik i rubovi, mogu se ponekad jasno razlikovati zloćudne od dobroćudnih promjena, ali postoje i iznimke. Primjerice benigni je fibroadenom obično ovalna oblika, ali i neki karcinomi mogu biti slično oblikovani. Maligne promjene obično imaju nazubljene rubove, ali i neke dobroćudne promjene mogu imati slične karakteristike rubova. Ultrazvuk u tom slučaju nije definitivna metoda pregleda. Potrebna je daljnja analiza uzorka tkiva da bi se došlo do precizne, odnosno nedvosmislene dijagnoze. Neke se situacije mogu riješiti dodatnim invazivnijim metodama koje se vrše pod kontrolom UZV-a, a za neke je potreban ekstenzivniji postupak, npr. kirurška biopsija.

Koja od pretraga je najbolja, svakako će odlučiti liječnik koji vrši ultrazvučni pregled dojki i na temelju dobivenih nalaza donijeti konačnu odluku. U našoj Poliklinici ultrazvučne preglede vršimo na najnovijoj generaciji ultrazvučnih uređaja,a obavljaju ih stručnjaci koji su usko specijalizirani za to područje i koji se svakodnevno isključivo time bave.

 
  Kratak pregled naših usluga iz područja bolesti dojke - Sve
DIJAGNOSTIKA BOLESTI DOJKE
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga