Poliklinika Eljuga - Novosti

Genetsko testiranje na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije pomaže pri procjeni rizika od nasljednog raka dojke

Mutacije na genima BRCA 1 i BRCA 2 su najčešće mutacije koje se povezuju s povećanom naslijeđenom sklonosti razvoju raka dojke. Kod žena koje su opterećenje visokim rizikom za razvoj raka dojke i/ili jajnika ovakvo testiranje može biti od pomoći pri izboru metoda smanjenja rizika od razvoja raka dojke, a isto tako može biti od pomoći kod već oboljelih žena u smislu odabira optimalne terapije. Vrijedno je imati ovakav podatak i zbog potencijalnog otkrivanja novih lijekova koji će biti učinkoviti upravo kod ovog tipa karcinoma.Testiranje je bezbolno. Temelji se na testiranju dva uzorka krvi koji se uzimaju iz vene ruke. Ukoliko se dokaže mutacija u jednom uzorku ona se obvezno potvrđuje i u drugom uzorku krvi. Na ovaj način se povećava vjerodostojnost nalaza i sprječavaju pogreške.

Poliklinika Eljuga ovo testiranje provodi u suradnji s Centrom za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom dr. sc. Sonje Levanat.

Uvođenjem ovog testa u 20. obljetnici naše Poliklinike želimo našim pacijenticama pružiti mogućnost i ovakve sofisticirane dijagnostike koja se u svijetu već naveliko i odavno provodi.

Cijenu ovog testa primarno određuje Centar za nasljedni rak obzirom na cijenu koštanja skupih kemikalija i uređaja potrebnih pri izvođenju testova. Na nalaz se čeka do 3 mj. Ukupna cijena koštanja je 9.000 kuna, a uključuje savjetovanje s liječnikom prije uzimanje uzoraka krvi, potom vađenje krvi, transport, analizu i interpretaciju rezultata. Iznos od 9.000 kuna potrebno je uplatiti jednokratno i u gotovini. Kod kartičnog plaćanja (Master Card, Maestro, Diners, American...) iznos se također naplaćuje jednokratno i uvećan za 5 % što iznosi 9.450 kn.

Pročitajte više o BRCA 1 i 2 genetskom testiranju.

 
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga