Poliklinika Eljuga - Teme

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudno─çe

U ranoj trudnoći postoje nesigurni, vjerojatni znakovi trudnoće, koji mogu biti simptom i nekih drugih stanja, stoga se ne treba previše oslanjati na njih, ali ukoliko su prisutni, osobito u većem broju, mogu pobuditi sumnju u trudnoću.

Rani znakovi trudno─çe razli─Źiti su kod ┼żena

Izostanak/ka┼ínjenje menstruacije vjerojatni je znak trudno─çe, koji ─çe kod ve─çine ┼żena pobuditi sumnju na trudno─çu. Dvojbu oko trudno─çe najbolje je rije┼íiti ra─Ĺenjem testa na trudno─çu (odre─Ĺivanjem betaHCG u urinu ili krvi), te odlaskom na ginekolo┼íki pregled. Ukoliko se radi o trudno─çi, test iz urina ─çe biti pozitivan nakon izostanka menstruacije, dok ─çe test iz krvi biti pozitivan ranije, ve─ç nekoliko dana nakon oplodnje.

Implantacijsko krvarenje povezano je s ÔÇ×usa─ĹivanjemÔÇť oplo─Ĺene jajne stanice u maternicu. Ponekad se ovo krvarenje mo┼że poklopiti s terminom o─Źekivane menstruacije, ┼íto kod nekih ┼żena mo┼że izazvati dvojbu. Naj─Źe┼í─çe je implantacijsko krvarenje manje obilno i kra─çeg trajanja u odnosu na menstruaciju, ponekad tek nazna─Źeno. S obzirom da krvarenje u ranoj trudno─çi mo┼że biti i znak nekih komplikacija, najbolje je posjetiti ginekologa.

Zbog usa─Ĺivanja oplo─Ĺene jajne stanice u maternicu, mogu se javiti kontrakcije, koje ┼żena osje─ça kao gr eve u donjem dijelu trbuha. Kod odre─Ĺenog broja ┼żena gr─Źevi se javljaju i u periodu PMS-a i za vrijeme menstruacije, no gr─Źevi zbog implantacije su ja─Źeg intenziteta. Ponekad, uz gr─Źeve, prisutna je i bol u le─Ĺima (lumbalni dio kralje┼ínice).

Mu─Źnina je ─Źest vjerojatni znak trudno─çe. Za neke nepravedno nazvana ÔÇ×jutarnjaÔÇť jer zna potrajati cijeli dan. Na mu─Źninu se mo┼że nadovezati i povra─çanje , razli─Źitog intenziteta. Dok lak┼íi oblici ne zahtijevaju lije─Źenje, kod te┼żih je potrebna hospitalizacija. Iako postoji nekoliko teorija o nastanku mu─Źnina i povra─çanja, najvi┼íe prihva─çena teorija smatra da ovi simptomi nastaju zbog novog hormonskog statusa, posebno hormona koji se lu─Źi u trudno─çi, betaHCG-a. S obzirom da je njegov vr┼íak lu─Źenja izme─Ĺu 10.-12. tjedna trudno─çe, nakon ─Źega se vrijednosti smanjuju i ostaju niske do kraja trudno─çe, tako i mu─Źnine i povra─çanje izlaskom iz prvog trimestra trudno─çe za veliku ve─çinu ┼żena jenjavaju.

Nepodno┼íenje odre─Ĺene hrane, kao i ┼żelja za to─Źno odre─Ĺenom hranom , su znakovi koji vrlo rano mogu pobuditi sumnju na trudno─çu.

Kao rani znak trudno─çe mo┼że biti prisutno i nepodno┼íenje mirisa koji su se do trudno─çe normalno podnosili (napr. miris jutarnje kave, paste za zube, parfema isl.), ┼íto je rezultat pove─Źane koli─Źine estrogena u trudno─çi.

Opstipacija i nadutost su rezultat hormonskih promjena u trudno─çi. Progesteron, ─Źija je glavna zada─ça stvaranje optimalnih uvjeta za rast i razvoj bebe u maternici, relaksira mi┼íi─çne niti maternice. Kod pojedinih trudnica njegovo sediraju─çe djelovanje ja─Źe se o─Źituje i na mi┼íi─çne niti crijeva ─Źime se probava usporava i dovodi do navedenih simptoma.

U trudno─çi se zbog hormonskog utjecaja mijenja tkivo dojki, postupno se pripremaju─çi za dojenje. U ranoj trudno─çi, kao nesigurni, vjerojatni znak, javlja se osje─çaj topline u dojkama, napetost, poja─Źana osjetljivost, te ponekad izra┼żajnija bolnost dojki. Iako se ovi simptomi javljaju kod nekih ┼żena u okviru PMS-a, u ranoj trudno─çi su nagla┼íeniji. Ponekad se mo┼że uo─Źiti i brzo tamnjenje areola dojke.

─îe┼í─çe mokrenje danju, kao i mokrenje no─çu, mo┼że upu─çivati na trudno─çu. Bubrezi trudnice po─Źinju ÔÇ×poja─ŹanoÔÇť raditi, a maternica svojim rastom priti┼í─çe na mokra─çni mjehur. Va┼żno je isklju─Źiti infekciju mokra─çnog mjehura.

Povi┼íena bazalna temperatura nastaje zbog utjecaja progesterona. U menstrualnom ciklusu, nakon ovulacije, zbog porasta razine progesterone dolazi I do porasta bazalne temperature. Ukoliko ne do─Ĺe do trudno─çe, razina progesterone pada, a s njom I bazalna temperature. Ukoliko do trudno─çe do─Ĺe, progesteron je u porastu, a trudnica mo┼że imati temp do 37,5.

┼Żene mogu iskusiti i umor, pospanost, vrtoglavicu, te rijetko nesvjesticu, kao rezultat hormonskih I neuro-vegetativnih promjena. ─îeste su I promjene raspolo┼żenja, te glavobolja. Ukoliko je neizbje┼żno za glavobolju se u trudno─çi mo┼że koristiti paracetamol.

Autor: Nata┼ía Mihel─Źi─ç Labura, dr. med.

 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga