Poliklinika Eljuga - Teme

Znate li što je prirodna kontracepcija i kako se provodi?

Prirodne metode kontracepcije sve su popularnije me─Ĺu parovima koji ih koriste kako bi izbjegli ne┼żeljenu trudno─çu bez kori┼ítenja kontracepcijskih sredstava. Koje sve metode postoje, kako ih primijeniti te koliko su pouzdane, poja┼ínjava dr.med., specijalist ginekologije i porodni┼ítva, Jadranka Belan ┼Żukli─ç.

1. Što se podrazumijeva pod prirodnom kontracepcijom?
 
Prirodna kontracepcija je na─Źin spre─Źavanja trudno─çe koji se temelji na prepoznavanju "plodnih i neplodnih dana" ┼żene te na temelju toga periodi─Źno suzdr┼żavanje od spolnih odnosa tijekom menstruacijskog ciklusa. Da bi se primijenile ove metode, potrebna je motivacija i sudjelovanje oba partnera te poznavanje osnovnih fiziolo┼íkih zbivanja tijekom menstruacijskog ciklusa.
 
Pojava prve menstruacije u ┼żivotu djevoj─Źice-djevojke znak je njenog spolnog sazrijevanja. Spolna zrelost zna─Źi da jajnici postaju sposobni proizvesti zrelu jajnu stanicu koja potom dospijeva u jajovod gdje ─çe se u prisustvu spermija dogoditi oplodnja. Zreli i zdravi jajovodi omogu─çavaju pre┼żivljavanje ranog zametka i njegovo putovanje do unutra┼ínjosti maternice ─Źija sluznica je savr┼íeno pripremljena za prihva─çanje zametka i daljnji razvoj trudno─çe.
 
Tijelo djevojke je spremno za trudno─çu puno ranije od njenog psiholo┼íkog i emotivnog sazrijevanja. Zato je va┼żno poznavanje osnova fiziologije menstruacijskog ciklusa i na─Źina kontracepcije ve─ç od ranog mladena┼ítva kako se u toj ranjivoj dobi ne bi dogodila neplanirana trudno─ça.
 
Metode prirodne kontracepcije se temelje na pra─çenju trajanja menstruacijskog ciklusa te promatranju i bilje┼żenju prirodnih znakova na tijelu ┼żene koji upu─çuju na njene "plodne dane" kao ┼íto je izgled cervikalne sluzi i pra─çenje porasta bazalne tjelesne temperature.
 
2. Kako se ra─Źunaju plodni dani?
 
Glavni doga─Ĺaj oko kojeg se vrti smisao na┼íeg postojanja, nalazi se u sredini ciklusa, a to je ovulacija. Ovulacija je otpu┼ítanje zrele jajne stanice iz jajnika koja mo┼że pre┼żivjeti samo sljede─çih 12 do 24 sata ako ne do─Ĺe do oplodnje. Istovremeno spermiji mogu pre┼żivjeti 3 do 5 dana. Uzimaju─çi u obzir ova dva podatka, zna─Źi da u svakom menstruacijskom ciklusu ima 6 plodnih dana koje treba izbje─çi kako ne bi do┼ílo do trudno─çe.
 
Menstruacijski ciklus (MC) se ra─Źuna od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljede─çe menstruacije. To je va┼żno napomenuti jer nam ┼żene ponekad kao datum zadnje menstruacije navode zadnji dan prethodne menstruacije ┼íto mo┼że dovesti do pogre┼íke u ra─Źunanju "plodnih dana". Normalnim trajanjem menstruacijskog ciklusa smatra se 21 do 35 dana, a sama menstruacija od 2 do 7 dana. Ve─çina ┼żena ima cikluse 25 do 28 dana. Menstruacijski ciklus se najjednostavnije mo┼że podijeliti u 2 faze. Period koji prethodi ovulaciji (1.faza ciklusa) i period nakon ovulacije (2. faza ciklusa).
 
Naziv kalendarska metoda kontracepcije nastao je jer ┼żena bilje┼żi na kalendaru trajanje prethodnih 6 do 12 ciklusa kako bi se vidjela varijabilnost trajanja ciklusa od najkra─çeg do najduljeg. Obzirom da je trajanje 2. faze ciklusa stabilno i traje oko 14 dana od ovulacije te da je 1. faza promjenjivog trajanja, razvijeno je nekoliko formula za ra─Źunanje plodnih dana. ┼áto je ve─ça promjenjivost trajanja menstruacijskog ciklusa kod ┼żene produljuje se i period plodnih dana. Razli─Źiti stresni doga─Ĺaji poput emocionalnog stresa, bolesti, naglog mr┼íavljenja, intenzivne tjelovje┼żbe, mogu dovesti do promjene duljine trajanja menstruacijskog ciklusa i vremena ovulacije ┼íto smanjuje pouzdanost ove metode.
 
Prema Knausovoj metodi:
  • (PD- plodni dani, NKC ÔÇô najkra─çi ciklus, NDC ÔÇô najdulji ciklus)
  • PD = (NKC - 15d -2d) do (NDC -15d + 2 d)
Ako je ciklus stabilan i traje 28 dana, prema ovoj formuli plodni dani su od 9. do 15. dana broje─çi od prvog dana prethodne menstruacije.
 
Primjer: NKC ÔÇô 24 d, NDC 28 d
 
PD= (24d -15d-2d) do (28d -15d+2d) = plodni dani su od 7. do 15. dana
 
Prema modificiranoj Oginovoj metodi:
  • PD = (NKC ÔÇô 18 d) do (NDC ÔÇô 11 d)
Ako ciklus traje 28 dana, plodni dani su od 10. do 17. dana.
 
3. Promatranjem cervikalne sluzi tako─Ĺer mo┼żemo odrediti plodne dane?
 
Brojne su promjene kojima se spolni organi pripremaju za oplodnju i trudno─çu, a neke od tih promjena ┼żena mo┼że sama uo─Źavati i pratiti. Dva su glavna ┼żenska spolna hormona koji upravljaju svim tim promjenama ÔÇô estrogen i progesteron. Estrogen je glavni hormon u fazi pripreme za ovulaciju, a progesteron nakon ovulacije. O koli─Źinama tih hormona ovisi i koli─Źina i izgled cervikalne sluzi te porast bazalne tjelesne temperature nakon ovulacije.
 
Koli─Źina estrogena se postepeno pove─çava kako se pribli┼żava ovulacija, ┼íto se o─Źituje sve ve─çim lu─Źenjem cervikalne sluzi koja vla┼żi rodnicu, sluz je rijetka, vodenasta, prozirna, rastezljiva. Takva promjena sluzi u vrijeme ovulacije omogu─çava pre┼żivljavanje spermija do 72 sata (3 dana) te br┼żi prolaz kroz maternicu prema jajnoj stanici. Nakon ovulacije, koli─Źina estrogena se smanjuje, a raste koli─Źina progesterona te sluz postaje oskudnija, gusta, mutna te predstavlja svojevrsnu barijeru za prolazak spermija.
 
Promatranje sluzi postalo je osnovom ve─çine modernih metoda prirodne kontracepcije.
 
Po─Źetkom ciklusa sluz je oskudna, gusta, ljepljiva te ju ┼żena obi─Źno ne primje─çuje, odnosno ima osje─çaj da je rodnica suha. To se smatra "sigurnim" danima kada je rizik trudno─çe malen. ─îim ┼żena primijeti sluz, odnosno pojavi se osje─çaj vla┼żnosti rodnice, po─Źinju plodni dani, odnosno oko 8-9. dana ako ciklus traje 28 dana. Vrhunac obilnosti sluzi koja je vodenasta, prozirna, rastezljiva javlja se 1 ÔÇô 2 dana prije ovulacije.
 
─îetvrtog dana nakon vrhunca obilnosti sluzi, prestaju plodni dani te se "sigurnim" periodom smatra sve do pojave menstruacije.
 
Period menstruacije se prema ovoj metodi smatra nesigurnim jer menstruacija mo┼że prikriti izgled sluzi, naro─Źito ako su ciklusi kra─çi pa je i kra─çi period izme─Ĺu menstruacije i ovulacije.
 
4. Kako se mjeri bazalna temperatura?
 
Bazalna tjelesna temperatura (BT) je toplina koju na┼íe tijelo proizvodi u stanju potpunog mirovanja i prosje─Źno iznosi 36.5┬░ C. Porastom koli─Źine progesterona neposredno nakon ovulacije dolazi do porasta bazalne tjelesne temperature za 0.4 do 0.8┬║ C i ostaje tako povi┼íena do sljede─çe menstruacije. Ako se 3 uzastopna dana izmjeri povi┼íenje BT dokazujemo da je bila ovulacija.
 
BT se mjeri ujutro prije ustajanja, otprilike u isto vrijeme i nakon najmanje 6 sati neprekinutog sna. Da bi se ova metoda mogla po─Źeti primjenjivati potrebno je pratiti porast BT tijekom nekoliko prethodnih ciklusa. Spolni odnosi se ograni─Źavaju samo na 2. fazu ciklusa, odnosno 3 do 4 dana nakon zabilje┼żenog porasta bazalne temperature.
 
Va┼żno je napomenuti da konzumacija alkohola, kasno usnivanje i isprekidan san, putovanje kroz razli─Źite vremenske zone, smjenski rad, bolesti i primjena nekih lijekova mogu dovesti do promjena BT te ova metoda nije pouzdana.
 
5. Mo┼że li se kombinacijom vi┼íe metoda pove─çati pouzdanost prirodne kontracepcije?
 
Naravno, razvijene su tzv. simptotermalne metode koje kombiniraju izgled cervikalne sluzi, mjerenje bazalne temperature, praćenje trajanja prethodnih ciklusa, uz dodatno praćenje simptoma kao što su pozicija vrata maternice, osjetljivost dojki i ovulacijska bol u trbuhu ("Mittelschmerz").

Creightonova metoda se trenutno smatra najefikasnijom metodom,a kombinira promatranje sluzi, prisutnost simptoma i promjenu bazalne temperature.
 
Marquetteovom metodom se uz pra─çenje izgleda sluzi i mjerenja bazalne temperature primjenjuju i tzv. ovulacijski testovi. U obliku test trakica poput onih za dokazivanje trudno─çe u urinu, analizira se porast hormona LH ili LH i estrogena koji neposredno prethodi ovulaciji. Navedeni podaci se unose u minikompjuter koji zatim analizira podatke i upozorava na dane blagog, visokog i izrazito visokog rizika za trudno─çu.
 
6. ┼áto mo┼żemo saznati provjerom polo┼żaja vrata maternice?
 
Ova metoda se naj─Źe┼í─çe koristi u kombinaciji sa pra─çenjem cervikalne sluzi.
 
Kako spolni hormoni utje─Źu na koli─Źinu i izgled cervikalne sluzi, tako utje─Źu i na polo┼żaj i konzistenciju tkiva vrata maternice. Mo┼żda se ─Źini da je potrebno savladati neke posebne tehnike pregleda, ali treba se samo prisjetiti na─Źina primjene vaginaleta. Ve─çina ┼żena je tijekom primjene vaginaleta dobila dojam da dodiruje ne┼íto konzistencije poput vrha nosa ÔÇô to je vrat maternice. Ako se vrat maternice lako dosegne, tvrde je konzistencije, a rodnica suha ÔÇô radi se o neplodnim danima.
 
Pribli┼żavanjem plodnih dana, cerviks se podi┼że, postaje mek┼íi, nema se dojam dodirivanja nosa ve─ç usana, vla┼żan je i otvorenog cervikalnog kanala ÔÇô radi se o plodnim danima. Nekoliko dana nakon ovulacije ponovno postaje ni┼że polo┼żen, tvrde konzistencije i zatvorenog cervikalnog kanala.
 
7. Mogu li se metode prirodne kontracepcije primijeniti nakon poro─Ĺaja?
 
Neposredno nakon poro─Ĺaja ┼żena odre─Ĺeno vrijeme nema ovulaciju i menstruaciju zbog dojenja (laktacijska amenoreja). To se doga─Ĺa jer hormon koji je zadu┼żen za stvaranje mlijeka (prolaktin) u na┼íem mozgu stvara signale koji jajniku daju upute da nema ovulacije. Ako ┼żena isklju─Źivo doji, bez dohrane, koli─Źina prolaktina je visoka i ovulacija je sna┼żno stopirana.
 
Kontracepcija zbog dojenja smatra se pouzdanom prvih 6 mjeseci samo ako ┼żena isklju─Źivo doji u pravilnim razmacima, i to najmanje svaka 4 sata tijekom dana i najmanje svakih 6 sati tijekom no─çi. Smanjenjem broja podoja, smanjuje se razina prolaktina i ovulacija se uspostavlja za 14 do 30 dana. Oko polovice ┼żena koje dohranjuju djecu odmah nakon poro─Ĺaja, imaju ovulaciju ve─ç tijekom prvih 6 tjedana.
 
Ovulacija mo┼że biti uspostavljena, a da ┼żena jo┼í nije dobila menstruaciju nakon poro─Ĺaja te mo┼że do─çi do neplanirane trudno─çe. Za vrijeme dojenja nakon prvih 6 mjeseci svakako treba primijeniti i druge metode kontracepcije jer prirodne metode nisu pouzdane.
 
8. Koliko su pouzdane metode prirodne kontracepcije?
 
Pouzdanost, odnosno zakazivanje pojedinih metoda kontracepcije mjeri se prema broju trudno─ça koje se dogode na 100 ┼żena koje koriste istu metodu tijekom godine dana, tzv. Pearl Index. Pouzdanost svake metode ovisi da li se primjenjuje pridr┼żavaju─çi se strogo uputa ili ipak ne┼íto propustimo u primjeni.
 
Za pouzdanost prirodnih metoda kontracepcije vrlo je va┼żno pridr┼żavanje uputa, strpljivost i sudjelovanje oba partnera. Kod primjene najpouzdanijih metoda kontracepcije kao ┼íto su unutarmaterni─Źni ulo┼żak ("spirala") ili sterilizacija, dogodi se manje od jedne trudno─çe tijekom godine dana primjene na sto ┼żena.
 
Rizik kod uobi─Źajene primjene simptotermalnih metoda je do 5 trudno─ça tijekom godine dana na 100 ┼żena, a Billingsove i kalendarske metode 15-25. Pravilnom primjenom simptotermalnih metoda pouzdanost se pribli┼żava onoj kontracepcijskih pilula.
 
Obzirom da se prirodnim metodama kontracepcije zapravo poku┼íava pogoditi to─Źno vrijeme ovulacije, jednako dobro se te metode primjenjuju radi tzv. tempiranog spolnog odnosa i ostvarenja trudno─çe.

 
Piše: Ana Abrahamsberg
 
  Poliklinika Eljuga - Teme - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga