Mamografija

Dijagnosti─Źke metode za otkrivanje raka dojke

Postoji više metoda za otkrivanje raka dojke...

─îeste metode su samopregled dojki, klini─Źki pregled i palpacija dojki, ultrazvu─Źni pregled i mamografija a one rje─Ĺe su magnetna rezonancija (MR), kompjuterizirana tomografija i scintigrafija.

Ovdje ─çemo ih nabrojati i ukratko opisati:

Samopregled dojki
Nakon 25. godine ┼żivota sve bi ┼żene jednom mjese─Źno trebale pregledati dojke i to neposredno poslije mjese─Źnice, odnosno od petog do desetog dana ciklusa.

Stanite ispred zrcala, ruke ispru┼żite uz tijelo i zatim ih podignute. Provjerite da li su dojke simetri─Źne i bez udubljenja ili promjena na ko┼żi. Nje┼żno pritisnite bradavice i provjerite da li izlazi kakav iscjedak. Lezite na le─Ĺa, stavite jastuk ispod lijevog ramena, a lijevu ruku ispod glave. Ispru┼żite prste na desnoj ruci te kru┼żnim pokretima opipajte unutarnju polovicu lijeve dojke (odozgo prema dolje i od vanjske strane prema sredini). Lijevu ruku zatim ispru┼żite uz bok, pa pregledajte vanjsku polovicu dojke (pokretima odozdo prema sredini). Na isti na─Źin pregledajte i desnu dojku.

Klini─Źki pregled i palpacija dojki
Najva┼żnija dijagnosti─Źka metoda, koja podrazumijeva uzimanje obiteljske anamneze i detaljnu palpaciju obiju dojki i pazu┼ínih jama u razli─Źitim polo┼żajima od strane iskusnog specijalista.

Ultrazvu─Źni pregled
Ultrazvu─Źna pretraga dojki se naj─Źe┼í─çe koristi kod mladih ┼żena koje imaju vi┼íe ┼żljezdanog tkiva. Ultrazvukom dojki mo┼że se rano otkriti prisustvo kvr┼żica (da li je rije─Ź o cisti ili tumoru). Ako je potrebno, u slu─Źaju sumnjive kvr┼żice, pomo─çu vrlo tanke igle mo┼że se u─Źiniti ciljana punkcija i citolo┼íki pregled. Pretraga se izvodi ambulantno i nije bolna, niti su mogu─çe ikakve komplikacije.

Mamografija
Mamografija je to─Źna i sigurna rendgenolo┼íka pretraga (danas se koristi samo pedeseti dio doze zra─Źenja potrebne u po─Źetku) kojom se otkrivaju tumori i druge promjene, premalene da bi se mogle napipati. Mamografski pregled u ve─çini slu─Źajeva nije bolan. U mladih ┼żena ┼żljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prili─Źno nejasna, stoga je uobi─Źajeno da nema razloga (osim iznimno) snimati dojke ┼żena mla─Ĺih od 35 godina. Prvu mamografiju savjetuje se napraviti ┼żenama izme─Ĺu 35. i 40. godine, a zatim ┼żenama starijim od 40 godina svake dvije do tri godine. Mamografija obuhva─ça dvije snimke dojke (snimku sprijeda te sa bo─Źne strane dojke), koje prikazuju njezinu gra─Ĺu i sumnjiva mjesta. Unato─Ź nezamjenjivosti mamografije u ranom otkrivanju i najmanjih malignih pojava, va┼żno je naglasiti da se mamografijom ne mo┼że prikazati 15-20% karcinoma dojki, osobito kad se radi o dojkama s gustom ┼żljezdanom strukturom.

Kod suspektnih nalaza dijagnostika se proširuje na citološku analizu dobivene tekućine i biopsiju, te histološki pregled dobivenog tkiva.

Detaljnije pretrage koje se koriste samo rijetko su:

  • magnetna rezonancija (MR)
  • kompjuterizirana tomografija (CT)
  • scintigrafija
 
  Mamografija - Sve
DIJAGNOSTIKA BOLESTI DOJKE
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga