Poštedni kirurški zahvati

Poštedni kirurški zahvati

Poštedni kirurški zahvati

Poštedni kirurški zahvati

Poštedni operativni zahvati označavaju operacije kojima se u liječenju raka dojke ne odstranjuje čitava dojka već je ona u većoj ili manjoj mjeri očuvana (engl. breast conserving surgery).

Oni podrazumijevaju eksciziju primarnog tumora s različito širokim rubom okolnog zdravog tkiva dojke. Od zahvata radimo  segmentektomiju ili kvadrantektomiju. Uz odstranjenje tumora, locira se i Sentinel limfni čvor, a riječ je o prvom limfnom čvoru u pazuhu tzv. stražaru koji prima limfu koja dolazi iz primarnog sijela tumora, a ciljano ga vadimo prema indikaciji.

Adjuvantna, postoperativna radioterapija je esencijalan i neodvojiv dio konzervativnog liječenja karcinoma dojke.

Indikaciju za poštedni kirurški zahvat i radioterapiju imaju najčešće bolesnice s tumorom najvećeg promjera do 2 cm (ovisno o veličini dojke), klinički negativnom aksilom, unifokalnom lokalizacijom tumora. Kod tumora većih od 2 cm, ili onih koji imaju agresivnu biologiju ili ako su zahvaćeni limfni čvorovi pazuha, najčešće je prvi korak u liječenju neoadjuvanta kemoterapija.

 

Biopsija

Biopsija

Biopsija je zahvat kojim se podrazumijeva uklanjanje tkiva iz dojke za koje pretpostavljamo da je dobroćudnog (fibroadenom) ili sumnjivog karaktera (razne proliferacije s atipijama, mikrokalcifikati, sumnja na početni karcinom dojke). Postupak biopsije stoga može biti dijagnostički ili terapijski (nakon vađenja promjene nisu potrebni nikakvi dodatni zahvati već samo praćenje).

Kako bi bili sigurni da ćemo uzeti uzorak s točno određenog mjesta u dojci, koristimo se suvremenim načinima obilježavanja te promjene. Vaš liječnik u dogovoru s kirurgom odlučiti će da li je potrebno obilježavanje iglom pod kontrolom ultrazvuka ili mamomata ili je dovoljno obilježavanje bojom. U određenim slučajevima možemo se koristiti i intraoperacijskim ultrazvukom.

Poliklinika Eljuga - Biopsija dojkeKada su u pitanju sumnjivi mikrokalcifikati, najčešće se koristimo obilježavanjem pod kontrolom mamomata kada odmah nakon operacijskog odstranjenja možemo provjeriti da li se u uzorku nalaze sumnjivi mikrokalcifikati.

Sve preparate šaljemo na patohistološku analizu te nakon konačnog nalaza odlučujemo o eventualnim daljnjim postupcima.

 

Kvadrantektomija

Kvadrantektomija

Kvadrantektomija je najčešći oblik poštednog kirurškog zahvata. Kirurg uklanja samo dio dojke koji sadrži tumorske stanice s dijelom zdravog tkiva kojega okružuje kao i limfni čvorovi iz pazuha. Cjelokupni materijal odnosno “preparat” pregledava patolog da bi se utvrdilo postoje li tumorske stanice na rubovima izvađenog tkiva.

Bitno je da su rubovi tkiva slobodni od malignih stanica jer je to najbolji indikator da je tumor uklonjen u cijelosti. Također se mjeri i udaljenost tumorskih stanica od rubova u svih 6 smjerova (gore, dolje, napred, nazad, lijevo, desno) zbog važnosti procjene o nastavku metode liječenja, odnosno da li će se raditi reekscizija prije iradijacije ili mastektomija.

KvadrantektomijaKvadrantektomijaAko nalaz patologa pokaže da se tumorske stanice nalaze na rubovima, liječnik će indicirati dodatni zahvat (re-ekscizija) da bi se uklonile preostale tumorske stanice iz dojke. Nakon toga je kod svih žena indicirana iradijacijska terapija kojom se u potpunosti uklanjaju eventulane tumorske stanice zaostale u tkivu dojke a samim time se i smanjuje mogućnost lokalnog povrata bolesti.

Ako se odlučite za poštednu kirugiju dojke, nudimo mogućnost uklanjanja sumnjivog kvadranta dojke, a ako je potrebno i korekciju druge dojke kako bi zahvat bio što manje prepoznatljiv. Zahvati koji mogu pridnonjeti simetriji uključuju smanjenje ili podizanje iste i/ili druge dojke.

 
KIRURGIJA
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga