Poliklinika Eljuga - Novosti

Obavijest Poliklinike Eljuga o nastanku limfoma u žena s ugrađenim silikonskim protezama

Zagreb,13. svibnja 2019.

Povodom sve brojnijih objava u medijima oko povezanosti silikonskih proteza i raka dojke u proteklih nekoliko mjeseci, Poliklinika Eljuga, koja dugi niz godina posjeduje ISO certifikat, pored ostalog, i iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, želi informirati svoje pacijente o ovoj aktualnoj temi.

U iznimno rijetkim slučajevima pokazala se veza između silikonskih proteza i BIA-ALCL (Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma, anaplastičnog limfoma velikih stanica). Radi se o T- staničnom limfomu ( vrsta tumora koja zahvaća stanice imunološkog sustava, T-limfocite) koji se može prezentirati kao kasna pojava tekućine (seroma) oko proteze (najčešće 8-10 godina nakon ugradnje) ili pak kao tumorska masa koja je vezana uz kapsulu proteze. Poliklinika Eljuga je već početkom 2018. g., slijedeći preporuke američkog „NCCN guidelines“, donijela protokol za dijagnostički postupak u slučaju sumnje na BIA-ALCL. Klinička slika već na prvi pogled ukazuje na povećanje veličine i tvrdoće jedne i/ili obiju dojki što se ultrazvučno prezentira nakupljanjem slobodne tekućine oko implantata te stvaranja vezivne kapsule s asimetričnim, mjestimičnim zadebljanjima. Nikakvih drugih kliničkih znakova ni simptoma pacijentica najčešće nema ( boli, crvenila, noćnog znojenja, iscjetka iz dojke i sl.). Opisani klinički nalaz zahtijeva uzimanje uzorka tankom iglom te evakuaciju dijela tekućeg sadržaja koji se potom šalje na citološku analizu. Nalaz CD30+ stanica (te još nekih molekularnih biljega kao što su CD45, CD3, TIA1 ) u seromu potvrđuje dijagnozu. U slučaju uzimanja tkiva tijekom operativnog zahvata uklanjanja implantata, dijagnoza se potvrđuje patohistološkom i imunohistokemijskom analizom. Dijagnostička obrada, osim kliničkog i ultrazvučnog pregleda, obvezno uključuje mamografiju, magnetsku rezonanciju dojki te po potrebi i druge pretrage. Odluka o postupanju u slučaju potvrđene dijagnoze obvezno se donosi na timskom savjetovanju svih stručnjaka uključenih u dijagnostičke i terapijske postupke. Ukoliko se otkrije na vrijeme, ova vrsta zloćudne bolesti u cijelosti se može izliječiti kirurški. Kapsulektomija je metoda izbora za kirurško liječenje čime se uklanja kapsula s tumorskom masom, ako je prisutna. U rijetkim slučajevima je potrebna sistemska terapija koju provode internisti-hematolozi u specijaliziranim centrima.

Važno je naglasiti da je riječ o vrlo rijetkim slučajevima ove bolesti u žena kojima su ugrađeni implantati.

Prema dostupnim informacijama za sada su slučajevi povezani gotovo isključivo kod makroteksturiranih (hrapavih) i poliuretanskih implantata koji se u Hrvatskoj rijetko ugrađuju. Kao i svakoj drugoj ženi tako i onima koje imaju ugrađene silikonske proteze, preporučujemo provoditi redovite preventivne preglede koji se sastoje od kliničkog, ultrazvučnog i mamografskog pregleda, te, po potrebi, i magnetske rezonancije dojki.

Poliklinika Eljuga ne preporučuje zamjenu ili odstranjivanje već ugrađenih implantata, jer za to u ovome trenutku nema indikacije, a time slijedimo i preporuke Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju od svibnja 2019. godine i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA:Food and Drug Administration).

Isto tako želimo obavijestiti žene da i ostale metode za povećanje dojki mogu imati dugoročne posljedice na tkivo dojke. Tako primjerice povećanje dojki vlastitim tkivom ( masne stanice) često uzrokuje brojne dijagnostičke dileme kod preventivnih pregleda uz veći postotak širokoiglenih biopsija tkiva, te potrebu češćih kontrolnih pregleda. Iako nema jasnih znanstvenih dokaza koji bi primjenu ove tehnike povezali s povećanjem rizika za razvoj zloćudnih bolesti, potrebne su daljnje studije kako bi se izgradio vjerodostojan konsenzus o optimalnoj tehnici. Stoga se sve žene moraju informirati o potencijalnim rizicima koji stoje iza odabranog ili predloženog zahvata u korektivnoj ili estetskoj kirurgiji, naglašava prim. mr. sc. Ljerka Eljuga, specijalistica onkologije i radioterapije i medicinska ravnateljica Poliklinike Eljuga.

 
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga