Edukacija zaposlenika

Novosti s Milanske konferencije o raku dojke

U Milanu je 25. i 26. lipnja 2014. održana 16. Milanska konferencija o raku dojke na kojoj je ponovno sudjelovala naša stalna onkologinja, dr. Ilona Sušac. U relativno kratkom vremenu održan je cijeli niz kvalitetnih predavanja podjeljenih u logične cjeline, s dovoljno vremena za rasprave , za druženja s kolegama iz drugih zemalja i izmjenu dragocjenih iskustava. Već nakon otvaranja Konferencije održano je po mišljenju dr. Sušac jedno od najkvalitetnih predavanja. Dr. Laslo Tabar govoreći o programima ranog otkrivanja raka dojke istaknuo je: „Nema smanjenja smrtnosti od raka dojke bez manjeg broja uznapredovalih karcinoma dojke“. Nije teško zaključiti da je rano otkrivanje raka dojke nedvojbeno i dalje najbolji načan očuvanja života i zdravlja žene. Iako se u zadnje vrijeme često spominje pretjerano liječenje raka dojke, odnosno ističe se da postoje oblici raka dojke koje ne treba liječiti jer navodno ne ugrožavaju život, dr. Tabar jasno je istaknuo da ne postoje podaci koji bi pokazali koji rak dojke ne treba operirati!

Mamografija se i dalje preferira kao probirna metoda za rano otkrivanje raka dojke, ali se ističe važnost kvalitete uređaja na kojima se provodi. Tomografija kao trenutno jedna od najsavršenijih i visoko sofisticiranih oblika mamografskog snimanja upoređivana je s ultrazvukom. Iako tomografija reducira i broj lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata, u zaključku predavanja dr. Chiare Zuiani, u kombinaciji s ultrazvučnim pregledom je vrlo učinkovita, ali ne može zamijeniti ultrazvuk u ranom otkrivanju raka dojke. 

U bloku predavanja o patologiji raka dojke dr. Giuseppe Viale istaknuo je još uvijek dvojbu koja razina priliferacijskog indeksa Ki-67 se  smatra niskom, a koja visokom. Između 14% i 20 % i nije velika razlika, ali bi mogla dovesti do bitnih izmjena statističkih podataka u pogledu svrstavanja u podtipove raka dojke, a samim tim i do terapijskih implikacija.

Potrajalo bi nabrajanje lijekova koji su u raznim fazama kliničkih ispitivanja prikazanih na konferenciji, ali vrijedi istaknuti da zahvaljujući uvođenju ciljne terapije žene s metastatskom bolesti žive 4 godine duže nego ranije.

I kod žena  koje su zbog inicijalno proširene bolesti bile na neoadjuvantnoj kemoterapiji  i koje su imale dobar odgovor na tu kemoterapiju, preporučuje se  izvođenje biopsije limfnog čvora čuvara ( tzv. Sentinel limfni čvor) i to bolje prije kemoterapije, nego nakon kemoterapije. Razlog tomu je podatak prema kojemu čak 30% limfnih čvorova u pazuhu nakon neoadjuvantne kemoterapije kod žena s dobrim terapijskim odgovorom bude negativno na tumorske stanice. Intraoperativna analiza sentinel limfnog čvora i nije uvijek poželjna, jer 10 do 30% intraoperativnih analiza bude lažno negativno. Radi bolje procjene sentinel limnfog čvora uvedena je OSNA ( One step-One decision) novi način analize statusa sentinel limfnih čvorova.

Vrijedno je istaknuti i predavanje dr. Alessandre Marchi  o lipofilngu, odnosno popunjavanju defekta u dojci nakon operacije raka dojke s vlastitim masnim tkivom. Osim što se ovim postupkom postiže velika sličnost sparm zdrave dojke, dojka korigirana lipofilingom izgleda prirodno i na dodir mekano. I kod zračenih pacijentica moguć je izvrstan rezultat, ali uz veći broj aplikacija manjih količina masnog tkiva.

Najvažnije od svega jest da ovaj postipak NE povećava rizik od raka dojke niti od pojave mikrokalcifikata i lokoregionalnih recidiva.

Iako je u zadnje vrijeme u Hrvatskoj vrlo zanimljiva intraoperacijska radioterapija  o njoj na ovoj konferenciji i nije bilo previše govora. Točnije, govorilo se o kontroverzama u IORT. Više se govorilo o novim tehnikama zračenja poput IMRT (radioterapiji promjenjivog intenziteta) i njezinim poboljšanjima koja rezulturaju minimalnim oštećenjima okolnih organa pri zračenju dojke.

 

Po prvi put na ovoj konferenciji raspravljano se o troškovima liječenja onkoloških bolesnika i cijeni lijekova. Istaknuto je da su ti troškovi dva puta veći nego ranije i to ponajprije zbog nenormalno velike cijene lijekova koja i do 10 puta premašuje realnu cijenu. Iako odgovora što bi trebalo učiniti po tom pitanju još uvijek nema, ostaje nam nadati se da će sve više lijekova biti dostupno svima onima kojima su prijeko potrebni u spašavanju života. Vjerujemo da i naša Hrvatska to može.

 
  Edukacija zaposlenika - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga