Pitanja i odgovori

Što je rak dojke?

Rak dojke jest transformacija zdravih stanica iz dojke koje postaju maligne. Iako bolest naj─Źe┼í─çe nastaje kod ┼żena, mu┼íkarci, dodu┼íe rijetko, mogu razviti rak dojke.

Rak dojke je naj─Źe┼í─çi zlo─çudni tumor u ┼żena. Rijetko se javlja prije 20. godine ┼żivota, a naj─Źe┼í─çi je izme─Ĺu 55. i 70. godine ┼żivota.

Opasnost od raka dojke je pove─çana u ┼żena:

 • koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine
 • koje su imale menopauzu prije 50. godine
 • koje nisu rodile ili su rodile poslije 30. godine
 • u kojih je kod biopsije dojke na─Ĺen poreme─çaj normalnih struktura stanica
 • koje su operirane zbog raka jedne dojke (vjerojatna u─Źestalost raka u drugoj dojci je oko 6%)
 • ako je u obitelji netko od bliskih srodnika imao rak dojke
 • poslije 50. godine ┼żivota

U ┼żena poslije 50. godine opasnost se pove─çava s gojaznosti i odnosom tjelesne te┼żine prema visini. ┼Żene s vla┼żnim cerumenom (cerumen = u┼ína mast) sklonije su raku dojke.


Rast raka dojke i na─Źin ┼íirenja

Rast: Rak dojke raste polagano udvostru─Źenjem tumorskih stanica. U 15-40% slu─Źajeva nastaje na vi┼íe mjesta unutar dojke. Prirodni tijek karcinoma dojke odlikuje dugotrajnost. Srednje je pre┼żivljenje u pacijenata koji odbiju svaki na─Źin lije─Źenja izme─Ĺu 2.5 i 3 godine, ali nekada mo┼że biti i du┼że od 20. godina. Procjenjuje se da se prosje─Źan tumor udvostru─Źuje oko tri puta godi┼ínje. Potrebno je 5-8 godina da se tumor pove─ça na promjer od 1 cm i tek tada se mo┼że otkriti pipanjem i samo-pregledom.

Presadnice (metastaze): Kako tumor raste, odbacuje stanice koje se ┼íire po tijelu limfnim ili krvnim ┼żilama. Rak dojke vrlo rano stvara udaljene presadnice (metastaze) i zato neki dr┼że da ve─ç u trenutku otkrivanja rak dojke ima karakteristike bolesti koja zahva─ça cijelo tijelo.

┼áirenje tumora u okolno tkivo: Izravno ┼íirenje tumora u ko┼żu i potko┼żno tkivo uzrokuje nabiranje ko┼że, uvla─Źenje ko┼że i bradavice, a ponekad i rane. Karcinom se mo┼że tako, izravno, ┼íiriti i u dublje slojeve, mi┼íi─çe i stjenku grudnog ko┼ía. Ako tumorske stanice za─Źepe limfnu mre┼żu ko┼że, nastaje otok ko┼że koji izgleda kao naran─Źina kora (peau dÔÇÖ orange).

┼áirenje krvlju i limfom: Tumor se limfnim vodovima ┼íiri do limfnih ─Źvorova u pazu┼ínoj jami i drugim podru─Źjima u tijelu. Krvlju se presadnice ┼íire osobito ─Źesto u plu─ça, jetru i kosti (lubanja, kralje┼ínica, rebra, prsna kost, gornji dio bedrene i nadlakti─Źne kosti), mozak, jajnike i nadbubre┼żnu ┼żlijezdu.
Oko 95% ┼żena koje umiru od raka dojke ima presadnice.


Prognoza ishoda bolesti
Za predvi─Ĺanje tijeka i ishoda bolesti bitni su slijede─çi ─Źimbenici:

 • veli─Źina tumora: ┼íto je karcinom ve─çi, ve─ça je i vjerojatnost ponovnog javljanja
 • stanje limfnih ─Źvorova u pazu┼ínoj jami: ukoliko su zahva─çeni, znak je to lo┼íe prognoze
 • osjetljivost na hormone: bolesnice koje imaju tumor osjetljiv na hormone (koji posjeduje tzv. hormonske receptore (prijemnike) za ┼żenske spolne hormone estrogen i progesteron) imaju bolju prognozu i pre┼żivljenje
 • vrsta tumorskog tkiva, tj. stupanj zlo─çudnosti stanica: tumor prvog stupnja s blagim promjenama stanica ima dobru prognozu, dok je onaj tre─çeg stupnja s velikim promjenama stanica koje se ubrzano dijele, lo┼í znak.
 
  Pitanja i odgovori - Sve
Poliklinika Eljuga
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga