Kirurgija šake

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala

Karpalni kanal anatomska je struktura koja se nalazi na dlanu u podru─Źju ru─Źnog zgloba.

Tvore ga kosti zape┼í─ça i popre─Źni karpalni ligament. Sindrom karpalnog kanala javlja se kao posljedica pritiska na ┼żivac (nervus medianus) koji kroz ru─Źni zglob prolazi prema ┼íaci. Kroz kanal tako─Ĺer prolaze i tetive koje su oblo┼żene tankom sinovijalnom ovojnicom koja ih podmazuje i olak┼íava njihovo klizanje i pokretanje. Ta je ovojnica osjetljiva na svaki dugotrajniji napor i podra┼żaje. Naj─Źe┼í─çi uzroci pritiska su upala tetiva mi┼íi─ça savija─Źa ┼íake, zadebljanje ligamenta, reumatski artritis, pritisak nakon traumeÔÇŽ

Simptomi se uo─Źavaju postupno. Najprije se javlja uko─Źenost, pa nejasna bol i trnci u ru─Źnom zglobu koja se ┼íiri na ┼íaku i podlakticu.

Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promjena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima te slabljenja i gubitka osjeta.

Dijagnoza se postavlja na temelju klini─Źkog pregleda i elektromioneurografske (EMNG) analize. Ako se sindrom po─Źne lije─Źiti na vrijeme, postotak izlje─Źivosti je izuzetno visok.

Zahvat se sastoji od reza na ┼íaci u podru─Źju karpalnog kanala te se osloba─Ĺa ┼żivac od pritiska. Zahavat se izvodi u lokalnoj anesteziji.

 
  Kirurgija ┼íake - Sve
KIRURGIJA
ISO Certifikat dodijeljen Poliklinici za ginekologiju i bolesti dojke
 
Zavirite u ugodni ambijent i vrhunski opremljene ambulante poliklinike Eljuga