Sindrom karpalnog kanala

Poliklinika Eljuga facebook stranica

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala - posljedica pritiska na živac koji kroz ručni zglob prolazi prema šaci

Karpalni kanal anatomska je struktura koja se nalazi na dlanu u području ručnog zgloba.

Tvore ga kosti zapešća i poprečni karpalni ligament. Sindrom karpalnog kanala javlja se kao posljedica pritiska na živac (nervus medianus) koji kroz ručni zglob prolazi prema šaci. Kroz kanal također prolaze i tetive koje su obložene tankom sinovijalnom ovojnicom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Ta je ovojnica osjetljiva na svaki dugotrajniji napor i podražaje. Najčešći uzroci pritiska su upala tetiva mišića savijača šake, zadebljanje ligamenta, reumatski artritis, pritisak nakon traume…

Simptomi se uočavaju postupno. Najprije se javlja ukočenost, pa nejasna bol i trnci u ručnom zglobu koja se širi na šaku i podlakticu.

Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promjena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima te slabljenja i gubitka osjeta.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i elektromioneurografske (EMNG) analize. Ako se sindrom počne liječiti na vrijeme, postotak izlječivosti je izuzetno visok.

Zahvat se sastoji od reza na šaci u području karpalnog kanala te se oslobađa živac od pritiska. Zahavat se izvodi u lokalnoj anesteziji.


Bukovačka cesta 121
HR-10000 Zagreb
Tel.: +385 (0)1 2421 281
Tel.: +385 (0)1 2421 282
Fax. +385 (0)1 2421 288
E-mail: (JavaScript must be enabled to view this email address)
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Petak: 08:00-20:00
Radna subota: 06.02.2016. više »

Mailing lista

Mailing lista

Upišite e-mail adresu na koju želite primati obavijesti.

Javite nam Vaše dojmove o novim web stranicama i usluzi u našoj poliklinici.
Foto GalerijaFoto GalerijaFoto GalerijaFoto Galerija